Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Krucha tarta z lekkim czekoladowym kremem

Tarta jest to ciasto doskonałe właśnie na lato. Nie jest ani trudne w przygotowaniu, ani w pieczeniu. Bogactwo dodatków i kremów sprawia, iż możemy tak na prawdę przygotować taki krem jaki chcemy. krucha tarta z lekkim czekoladowym kremem to moja letnia propozycja na super extra kruche ciasto oraz lekki, pełen czekolady kremem. Krem czekoladowy zrobiłam na bazie serka mascarpone oraz białej czekolady. Jest to deser dla prawdziwych łasuchów. Będzie doskonały zarówno na piknik, jak i spotkanie. Dla mnie krucha tarta z lekkim czekoladowym kremem to jeden z interesujących możliwości smakowych tart. Deser, któremu nigdy nie mogę się oprzeć. Polecam !
Składniki:
ciasto kruche
350 g mąki pszennej
120 g masła
100 g cukru pudru
50 g mąki krupczatki
4 żółtka
krem czekoladowy
500 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
200 g białej czekolady
100 g cukru pudru
15 g śmeitanfixu
dekoracja
300 ml śmietany 30%
150 g czekolady mlecznej
5 g śmietanfixu
Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy. Obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy groch i pieczemy kolejne 15 - 20 minut. Studzimy.
Krem czekoladowy: Białą czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy.  Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy białą czekoladę. Miksujemy.
Dekoracja: Ciepłą śmietanę podgrzewamy około 5 minut. Czekoladę łamiemy na kawałki. Podgrzaną śmietanę zalewam czekoladę. Czekam dwie minuty i mieszam. Studzę. Wystudzony sos chłodzę w lodówce przez całą noc. Zimny sos ubijam na puch. Dodaje śmietanfix. Miksuję.
Krem z biała czekoladę smaruję na wystudzonym cieście. Chłodzę całą noc. Na kremie układam dekorację z bitej śmietany. Chłodzę dwie godziny.
ciasto kruche, tarta, czekolada, kremem czekoladowy
tarta, ciasto kruche, krem czekoladowy, czekolada
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj