Sałatka z truskawkami to danie lekkie, ale naprawdę spokojnie może zastąpić obiad. Jest delikatnie słodkie, z mocnym, wytrawnym akcentem bobowego pesto.
Czas: 20 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Sałatka z truskawkami, kurczakiem, sałata i pesto jest daniem dość nieoczywistym dla każdego kto boi się/nie próbował łączenia różnych smaków. Przyzwyczajeni jesteśmy, że warzywa je się z warzywami, a owoce z owocami. O ile do deseru faktycznie trudno dodać warzywa, choć np. sorbet z buraków ćwikłowych i truskawek jest pyszny, to owoce w roli dodatku to warzyw to rzecz zupełnie zwyczajna. Truskawki nadają się do tego znakomicie, ponieważ są słodkie, ale równocześnie lekko kwaskowe.
Sałatka z truskawkami i kurczakiem to właśnie taka smakowa hybryda. Truskawki wprowadzają świeżość, rzodkiewka i cebula dodają pikanterii:), a kurczak treść. Jest jeszcze sałata. Tu panuje całkowita dowolność – możesz użyć sałaty masłowej, dębowej, rzymskiej, szpinaku, rukoli – co tam masz. Jeśli możemy coś zasugerować to polecamy, żeby do sałaty wmieszać liście szczawiu. Świetnie rozumie się on z truskawkami, bo też jest delikatnie kwaskowaty.
I jeszcze słowo w sprawie kurczaka i pesto. Danie super smakuje z gotowanym kurczakiem, ale możesz również wykorzystać resztki pieczonego kurczaka, jeśli masz takiego w lodówce.
Jeśli chodzi o pesto to możesz go użyć do wielu potraw, np. do makaronu, albo po prostu jako dip do maczania dobrego pieczywa, albo marchewek.
Przepis na pesto do sałatki z truskawek pochodzi z bloga asmallkitcheningenoa.com
Spróbuj innych naszych przepisów z truskawkami:
Prosta tarta truskawkowa z patelni
Orzechowa tarta z truskawkami bez pieczenia
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- Garść truskawek
- Duża garść sałaty lub szpinaku
- Pęczek rzodkiewki
- ½ czerwonej cebuli
Pesto
- Szklanka bobu
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki oleju
- Mały tarty ząbek czosnku
- Kilka liści mięty (opcjonalnie)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Zalej pierś z kurczaka wodą. Wstaw na kuchenkę, zagotuj, gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Wyjmij filet, przestudź porwij przy pomocy dwóch widelców na drobne kawałki.
Krok 2
Przepłucz bób, przełóż do garnka, zalej wodą, zagotuj, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości (około 10 minut). Odcedź, przelej zimną wodą, obierz. Przełóż do misy. Dodaj do bobu 2 łyżki parmezanu, 2 łyżki oleju, tarty ząbek czosnku. Zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
Umyj sałatę, rzodkiewki i truskawki. Sałatę porwij na kawałki, truskawki przekrój na połowy, rzodkiewki posiekaj na plasterki, a cebulę w cienkie krążki. Przełóż wszystkie warzywa do misy z filetem. Wymieszaj. Podawaj z pesto z bobu.
Smacznego!