Sałatka z truskawkami to danie lekkie, ale naprawdę spokojnie może zastąpić obiad. Jest delikatnie słodkie, z mocnym, wytrawnym akcentem bobowego pesto.

Czas: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

sałatka z truskawek

Sałatka z truskawkami, kurczakiem, sałata i pesto jest daniem dość nieoczywistym dla każdego kto boi się/nie próbował łączenia różnych smaków. Przyzwyczajeni jesteśmy, że warzywa je się z warzywami, a owoce z owocami. O ile do deseru faktycznie trudno dodać warzywa, choć np. sorbet z buraków ćwikłowych i truskawek jest pyszny, to owoce w roli dodatku to warzyw to rzecz zupełnie zwyczajna. Truskawki nadają się do tego znakomicie, ponieważ są słodkie, ale równocześnie lekko kwaskowe.

Sałatka z truskawkami i kurczakiem to właśnie taka smakowa hybryda. Truskawki wprowadzają świeżość, rzodkiewka i cebula dodają pikanterii:), a kurczak treść. Jest jeszcze sałata. Tu panuje całkowita dowolność – możesz użyć sałaty masłowej, dębowej, rzymskiej, szpinaku, rukoli – co tam masz. Jeśli możemy coś zasugerować to polecamy, żeby do sałaty wmieszać liście szczawiu. Świetnie rozumie się on z truskawkami, bo też jest delikatnie kwaskowaty.

I jeszcze słowo w sprawie kurczaka i pesto. Danie super smakuje z gotowanym kurczakiem, ale możesz również wykorzystać resztki pieczonego kurczaka, jeśli masz takiego w lodówce.

Jeśli chodzi o pesto to możesz go użyć do wielu potraw, np. do makaronu, albo po prostu jako dip do maczania dobrego pieczywa, albo marchewek.

Przepis na pesto do sałatki z truskawek pochodzi z bloga asmallkitcheningenoa.com

Spróbuj innych naszych przepisów z truskawkami:

Chłodnik z truskawek

Wytrawne quiche z truskawkami

Prosta tarta truskawkowa z patelni

Orzechowa tarta z truskawkami bez pieczenia

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • Garść truskawek
  • Duża garść sałaty lub szpinaku
  • Pęczek rzodkiewki
  • ½ czerwonej cebuli

Pesto

  • Szklanka bobu
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • Mały tarty ząbek czosnku
  • Kilka liści mięty (opcjonalnie)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Zalej pierś z kurczaka wodą. Wstaw na kuchenkę, zagotuj, gotuj na  wolnym ogniu przez 15 minut. Wyjmij filet, przestudź porwij przy pomocy dwóch widelców na drobne kawałki.

Krok 2

Przepłucz bób, przełóż do garnka, zalej wodą, zagotuj, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości (około 10 minut). Odcedź, przelej zimną wodą, obierz. Przełóż do misy. Dodaj do bobu 2 łyżki parmezanu, 2 łyżki oleju, tarty ząbek czosnku. Zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 3

Umyj sałatę, rzodkiewki i truskawki. Sałatę porwij na kawałki, truskawki przekrój na połowy, rzodkiewki posiekaj na plasterki, a cebulę w cienkie krążki. Przełóż wszystkie warzywa do misy z filetem. Wymieszaj. Podawaj z pesto z bobu.

Smacznego!