Pełnia sezonu na truskawki trwa, więc wykorzystuję je w przeróżnych przepisach. Chociaż w większości przypadków preferuję dodawać je do dań wytrawnych, to w moim domu, słodkie przekąski też są rozchwytywane. Te proste, nadziewane truskawki świetnie sprawdzą się, gdy np. mamy niespodziewanych gości. Składniki pewnie każdy na stanie, więc wystarczy 5 minut, chwila na schłodzenie i gotowe :)
Do wykonania zainspirował mnie ten przepis –>KLIK
- ok. 16 dużych truskawek
- 2 łyżki masła orzechowego 100% (użyłam masła z kawałkami orzeszków)
- 50 g gorzkiej czekolady (użyłam 90% kakao)
- 2 łyżki naturalnego, kremowego serka (użyłam solonego)
- opcjonalnie świeża mięta
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Miksujemy ją z masłem orzechowym i serkiem, tylko do połączenia składników (kawałki orzeszków mają być wyczuwalne).
Wydrążamy środek truskawek, wycinając szypułki.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy truskawki.
Najlepiej smakują schłodzone.
Możemy podać je z listkami mięty.
Smacznego :)
Brak komentarzy