Truskawki nadziewane serkiem orzechowo-czekoladowym | Mienta blog
Desery

Truskawki nadziewane serkiem orzechowo-czekoladowym

Pełnia sezonu na truskawki trwa, więc wykorzystuję je w przeróżnych przepisach. Chociaż w większości przypadków preferuję dodawać je do dań wytrawnych, to w moim domu, słodkie przekąski też są rozchwytywane. Te proste, nadziewane truskawki świetnie sprawdzą się, gdy np. mamy niespodziewanych gości. Składniki pewnie każdy na stanie, więc wystarczy 5 minut, chwila na schłodzenie i gotowe :)

Do wykonania zainspirował mnie ten przepis –>KLIK

truskawki nadziewane serkiem orzechowo czekoladowym fotograf kulinarny tarnobrzeg fotograf sandomierz 3 - Truskawki nadziewane serkiem orzechowo-czekoladowym

  • ok. 16 dużych truskawek
  • 2 łyżki masła orzechowego 100% (użyłam masła z kawałkami orzeszków)
  • 50 g gorzkiej czekolady (użyłam 90% kakao)
  • 2 łyżki naturalnego, kremowego serka (użyłam solonego)
  • opcjonalnie świeża mięta

truskawki nadziewane serkiem orzechowo czekoladowym fotograf kulinarny tarnobrzeg fotograf sandomierz 2 - Truskawki nadziewane serkiem orzechowo-czekoladowym

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Miksujemy ją z masłem orzechowym i serkiem, tylko do połączenia składników (kawałki orzeszków mają być wyczuwalne).

Wydrążamy środek truskawek, wycinając szypułki.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy truskawki.

Najlepiej smakują schłodzone.

Możemy podać je z listkami mięty.

Smacznego :)

truskawki nadziewane serkiem orzechowo czekoladowym fotograf kulinarny tarnobrzeg fotograf sandomierz 4 - Truskawki nadziewane serkiem orzechowo-czekoladowym

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj