Kapsalon low carb

Do przygotowania potrzebujemy:

  • Frytki z selera- 150g
  • Filet z kurczaka- 500g
  • Ser mozzarella- 200g
  • Olej kokosowy- 20g
  • Majonez- 100g
  • Ketchup zero cukru- 50g
  • Olej MCT- 20g
  • Kapusta pekińska- 150g
  • Czosnek- 4g
  • Ogórek- 40g
  • Pomidorki- 100g
  • Sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros, zioła prowansalskie
  • Foremki aluminiowe- 2x
  • Skwarki z boczku- opcjonalnie

Frytki przygotowujemy z przepisu https://serzmiesem.food.blog/2019/12/03/frytki-z-selera/

Filet kroimy w drobniejszą kostkę, obtaczamy w przyprawie kebab-gyros i umieszczamy w lodówce na 2h.

Przygotowujemy sosy:

Majonezowo- ketchupowy:

Mieszamy 50g ketchupu,  50g majonezu i 10g oleju MCT.

Czosnkowy:

Resztę majonezu mieszamy ze śmietaną, przeciśniętym czosnkiem, olejem MCT, ziołami, solą i pieprzem.

Ogórka i pomidorki kroimy na pół, kapustę w cienkie paski.

Na oleju kokosowym smażymy kurczaka. Ser ścieramy na grubych oczkach .

Na dno foremek układamy kolejno:

  • Frytki.
  • Mięso.
  • Ser.
  • Zapiekamy w 180C przez 5 minut.
  • Smarujemy sosem majonezowym.
  • Układamy kapustę, pomidorki i ogórka.
  • Polewamy sosem czosnkowym.
  • Posypujemy skwarkami z boczku- opcjonalnie.

Smacznego

Makro w 100g*
295 kcl B- 14g  T-24g W-2g

Makro w porcji 692g*
1223 kcl B- 82g T-93g W-4,7g

*- bez boczku

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. Marta pisze:

    Pychota 🙂

    Polubienie

Dodaj komentarz