murzynek z truskawkami

4497

składniki:
320 g mąki
200 g masła
3 łyżki oleju np. słonecznikowego
3 łyżki kakao
300 – 320 g cukru
80 ml wody
5 jajek (żółtka oddzielone od białek)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
ok. 500 – 600 g truskawek (ilość zależy od ich wielkości)
dodatkowo:
bułka tarta do obsypania formy
tłuszcz do smarowania formy

wykonanie:
Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy, osuszamy i przecinamy na pół, większe na cztery części. Masło przekładamy do garnka. Dodajemy olej, kakao, cukier oraz wodę i podgrzewamy mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą i powstanie masa czekoladowa. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Następnie do masy czekoladowej dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z solą i dodajemy w dwóch turach do ciasta mieszając szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia – tyko dno, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą – boki i dno). Na wyrównanym cieście układamy kawałki truskawek przecięciem do góry. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here