Bardzo prosty i tradycyjny przepis na domowe pierogi ruskie. Ciasto jest z odrobiną oleju i delikatny farsz z ziemniaków i sera.

Pierogi ruskie to tradycyjne i bardzo popularne danie na Ukrainie i w Polsce.

To jeden z moich ulubionych przepisów. Pierogi możemy podać prosto z wody z przesmażoną na oleju cebulką, albo pierogi zaraz po ugotowaniu przełożyć i przesmażyć na patelni. Będą wtedy chrupiące.

Składniki na ciasto

  • 500g mąki
  • 250 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju

Szybki przepis na: Pierogi z serem

Składniki na farsz

  • 250g sera białego
  • 1 cebula
  • 500g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przepis na farsz do pierogów

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie przesmażamy na maśle.
  2. Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, albo przez praskę.
  3. Ser również przepuszczamy przez praskę albo maszynkę.
  4. Wszystkie składniki doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Przepis na: Domowe pierogi z kurkami

Przepis na ciasto na pierogi

  1. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dolewamy wodę i mieszamy. Jak składniki się połączą wyrabiamy ciasto.
  2. Ciasto dość cienko rozwałkowujemy i wykrawamy przy pomocy dużej szklanki okręgi. Na każdym kładziemy odrobine farszu  i składamy na pół. Sklejamy pierogi. Możemy sobie pomóc dociskać brzegi przy pomocy widelca.
  3. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty, aż wypłyną.
  4. Ja po ugotowaniu przekładam je na patelnię z odrobiną oleju i przesmażam.

Domowe pierogi ruskie

Smacznego!