SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY

Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszna surówkę. Iście wiosenna surówka z młodej delikatnej białej kapusty. Zdrowa, pełna smaku i aromatu nadaje się rewelacyjnie jako dodatek do dan obiadowych lub jako lekka surówka na lunch.

SKŁADNIKI:

  • MAŁA GŁÓWKA MŁODEJ KAPUSTY LUB 1/2 WIĘKSZEJ.
  • KILKA GAŁĄZEK SZCZYPIORKU
  • 1/2 OGÓRKA WĘŻOWEGO
  • 1 JABŁKO
  • 1/2 MALEJ PUSZKI KUKURYDZY
  • GARŚĆ KOPERKU
  • 1/2 ŁYŻECZKI SOLI

DRESSING:

  • 3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
  • 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
  • 1 ZĄBEK CZOSNKU
  • 1 ŁYŻECZKA MIODU LUB CUKRU
  • SZCZYPTA SOLI
  • PIEPRZ DO SMAKU
  • SZCZYPTA PIEPRZU KAJEŃSKIEGO
ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM

WYKONANIE:

KAPUSTĘ UMYĆ OCZYŚCIĆ, WYCIĄĆ GŁĄB I POSZATKOWAĆ. POSZATKOWANA KAPUSTĘ PRZEŁOŻYĆ DO MISKI I ZASYPAĆ 1/2 ŁYŻECZKI SOLI. DOBRZE WYMIESZAĆ. OGÓREK POKROIĆ W SŁUPKI LUB KOSTKĘ. KOPEREK POSIEKAĆ. Z UMYTEGO JABŁKA USUNĄĆ GNIAZDO NASIENNE I POKROIĆ W KOSTKĘ. KOPEREK I SZCZYPIOREK POSIEKAĆ. PRZYGOTOWANE SKŁADNIKI DODAĆ DO KAPUSTY WRAZ Z KUKURYDZA I WYMIESZAĆ.

PRZYGOTOWAĆ DRESSING. CZOSNEK ZETRZEĆ NA DROBNEJ TARCE. WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA SOS WYMIESZAĆ W SZKLANCE I DOPRAWIĆ PRZYPRAWAMI DO SMAKU.

GOTOWY SOS DODAĆ DO KAPUSTY I DOBRZE WYMIESZAĆ.

SURÓWKĘ PODAWAĆ SCHŁODZONĄ.

SMACZNEGO!


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij