Każda gospodyni ma swój własny przepis na pyszne kotlety mielone. Dziś pokażę Wam swój sprawdzony przepis na to danie. To jest błyskawiczny i bardzo szybki przepis, każdy sobie z nim poradzi.

Kotlety mielone to idealne danie na niedzielny obiad. Jako dodatki do nich możecie podać ziemniaki z wody oraz czerwone zasmażane buraczki. To danie bardzo często pojawia się na moim niedzielnym stole. Jest to praktycznie klasyka, którą chyba każdy umie przygotować.

Jednak od lat pojawia się pytanie, czy kotlety mielone obtaczamy w bułce, czy też nie.

Wielu domowych kucharzy zapomina o tym, że jak zaczniemy smażyć kotlety to nie wolni ich nakłuwać widelcem. Jeśli tak zrobimy to wszystkie soki, cały aromat z nich wycieknie i staną się zupełnie suche. Dlatego tak ważne jest aby obracać je przy pomocy łopatki.

Gwarantuje Wam, że to będzie pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Sprawdźcie!

Warto przeczytać: Domowe kotlety jajeczne

Składniki

  • 400g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

Klasyczne kotlety mielone – przepis

Kajzerkę namaczamy w wodzie. Powinna być w niej min. 30 minut. Następnie odciskamy ją z nadmiaru wody.

Mięso mieszamy z jajkiem, namoczoną kajzerką, solą i pieprzem. Jeśli lubimy możemy do środka dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki.

Z mięsa formujemy okrągłe kotlety. Smażymy je na oleju z obu stron.

Uwaga: Podczas smażenia nie należy nakłuwać kotletów widelcem, bo wyciekną wszystkie soki. Kotlety będą wtedy bez smaku i suche.

Kotlety mielone możemy podać z buraczkami i ziemniakami z wody.

Sprawdź przepis na: Buraczki na zimno

Klasyczne kotlety mielone

Smacznego!