Fasolka po bretońsku z mięsem to trochę nietypowe połączenie składników, jednak nie zawsze fasolka musi być przygotowana z kiełbasą czy boczkiem.

Jakie jest pyszne i pożywne danie, które od setek lat przygotowywały gospodynie? Fasolka po bretońsku jest od wieków znanym przepisem. Niezwykle pożywne i pyszne danie, które nie jest trudne do wykonania.

Jak przygotować fasolkę po bretońsku z mięsem?

Głównym składnikiem jest bardzo popularna fasola o wdzięcznej nazwie „Jaś”. Fasola ma wiele składników pozytywnie działających na organizm. Jest bogata w białko, aminokwasy i lizynę. Posiada białko roślinne, które jest tak samo dobrze wchłaniane przez organizm co mięsne. Fasola to roślina strączkowa, która doskonale komponuje się w daniach obiadowych.

Fasolka bretońska jest daniem zdrowym pysznym, a przede wszystkim sycącym. Można ją przyrządzić na kilka sposobów, najpopularniejszym jest fasolka po bretońsku z kiełbasą, która nadaje dodatkowego intensywnego smaku.

Wersja tak zwana na bogato to fasolka po bretońsku z mięsem. W daniu można znaleźć także warzywa takie jak marchewka, pietruszka i seler. Danie to świetnie rozgrzewa w długie jesienno-zimowe wieczory, choć przyrządzić ją można o każdej porze roku.

Wersja z mięsem, w tym wypadku konkretnie z wołowiną będzie równie dobra, smaczna i niezwykle aromatyczna. Koniecznie musicie spróbować.

Szybkie pomysły na obiad

Na blogu kulinarnym znajdziesz wiele ciekawych i bardzo oryginalnych pomysłów na szybkie i proste w przygotowaniu obiady. Może coś z włoskiej klasyki – pyszna lasagne, albo spaghetti carbonara. Jeśli szukasz dania w 15 minut to polecamy obiad w 15 minut – kurczak w sosie słodko- kwaśnym

Fasolka po bretońsku z mięsem składniki

  • 250g suchej fasoli „Jaś”
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 400 wołowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • majeranek
  • bazylia
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Fasolka po bretońsku z mięsem przepis

Fasolę wkładamy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Rano odlewamy wodę i płuczemy fasolę.

W garnku o grubym dnie szklimy cebulę.

Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojoną w dużą kostkę wołowinę i ją smażymy ok. 10 minut.

Dodajemy fasolkę i pomidory w puszce. Całość doprawiamy przyprawami i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Całość dusimy razem ok. 15- 20 minut.

Fasolkę możemy podać razem ze świeżą bułką, będzie z całą pewnością pysznie.

Fasolka po bretońsku z mięsem
Fasolka po bretońsku z mięsem

Smacznego!