Orkiszowe gofry na maślance z kawałkami czekolady FIT

Już jutro Dzień Dziecka, dlatego mam dla Was cudowny przepis na zdrowy i pyszny deser dla nas i naszych pociech. Chyba każdy maluch i każdy dorosły lubi gofry i nie potrafi się im oprzeć. Różnimy się między sobą jedynie w tym, z jakimi dodatkami lubimy je jeść. Dzisiaj jednak proponuję Wam zdrowszą wersję bez bitej śmietany, frużeliny, czy słodkiej polewy. Czy gofry na mące orkiszowej, maślance, bez oleju i cukru, a z kawałkami czekolady zatopionymi w cieście mogą się udać? I to jak! Przekonajcie się sami! Z przepisu wychodzi 8 małych gofrów (takich jak na zdjęciu) lub 4 duże „pełnowymiarowe”. Przy podziale na 4, jeden duży gofr to około 204kcal, B: 14,5g, T: 2,4g, W: 33,2g.

Składniki:
– 220ml maślanki
– 140g mąki orkiszowej
– 1 jajko
– 40g gorzkiej czekolady (lub dropsów czekoladowych)
– 1 łyżka erytrolu
– 1 łyżeczka sody
– ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
Dodatkowo: roztopiona gorzka czekolada, kiwi, winogrona, banan, listki mięty

Wszystkie składniki (oprócz czekolady) dokładnie łączymy ze sobą. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Gofrownicę rozgrzewamy i ewentualnie natłuszczamy. Ciasto nakładamy chochelką i pieczemy przez 7 minut, aż się zarumienią i nabiorą chrupkości. Podajemy z roztopioną gorzką czekoladą i owocami.
Smacznego!

Dodaj komentarz