Dip Baba Ganoush czyli dip z bakłażana

Dip z baklazana

Niestety nie znam kuchni arabskiej na tyle na ile bym chciała, ale to co zdążyłam poznać bardzo lubię:)! Zresztą te najbardziej znane potrawy jak np. hummus, falafel, chlebki pita czy właśnie dip baba ganoush, czyli pyszny dip z pieczonego bakłażana, można znaleźć i w kuchni arabskiej i w kuchni śródziemnomorskiej.

Często – jak wpadają znajomi – to hummus i baba ganoush podaję jako dipy do krojonych warzyw zamiast chipsów. Jest to dużo zdrowsza i smaczniejsza przekąska. Kiedyś robiłam baba ganoush z oliwą ale ostatnio na blogu Asi http://www.asiathinksthings.com/ znalazłam przepis z dodatkiem jogurtu i postanowiłam szybciutko go przetestować. 😉 Mogę tylko powiedzieć, że zniknął raz dwa :)!

 

Dip Baba Ghanoush – składniki:

  • 2 duże bakłażany (1 kg)
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego (60 ml)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1/4 szklanki tahini (60 ml) – pasta sezamowa
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól, pieprz, papryka
  •  świeże liści kolendry/pietruszki

 

Bakłażany ponakłuwać w kilku miejscach i piec w gorącym – 180stopni – piekarniku, aż skórka sczernieje i zrobią się miękkie. Zostawić do ostygnięcia a następnie przekroić i łyżką wyjąć miąższ, który należy zmiksować z pozostałymi składnikami.

Dip z baklazana

Podawać z chlebkami pita lub pokrojonymi warzywami (seler naciowy, marchew, ogórek, cząstki kalafiora).

Smacznego 🙂

Dip z baklazana