Dip Baba Ganoush czyli dip z bakłażana
Niestety nie znam kuchni arabskiej na tyle na ile bym chciała, ale to co zdążyłam poznać bardzo lubię:)! Zresztą te najbardziej znane potrawy jak np. hummus, falafel, chlebki pita czy właśnie dip baba ganoush, czyli pyszny dip z pieczonego bakłażana, można znaleźć i w kuchni arabskiej i w kuchni śródziemnomorskiej.
Często – jak wpadają znajomi – to hummus i baba ganoush podaję jako dipy do krojonych warzyw zamiast chipsów. Jest to dużo zdrowsza i smaczniejsza przekąska. Kiedyś robiłam baba ganoush z oliwą ale ostatnio na blogu Asi http://www.asiathinksthings.com/ znalazłam przepis z dodatkiem jogurtu i postanowiłam szybciutko go przetestować. 😉 Mogę tylko powiedzieć, że zniknął raz dwa :)!
Dip Baba Ghanoush – składniki:
- 2 duże bakłażany (1 kg)
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego (60 ml)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1/4 szklanki tahini (60 ml) – pasta sezamowa
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól, pieprz, papryka
- świeże liści kolendry/pietruszki
Bakłażany ponakłuwać w kilku miejscach i piec w gorącym – 180stopni – piekarniku, aż skórka sczernieje i zrobią się miękkie. Zostawić do ostygnięcia a następnie przekroić i łyżką wyjąć miąższ, który należy zmiksować z pozostałymi składnikami.
Podawać z chlebkami pita lub pokrojonymi warzywami (seler naciowy, marchew, ogórek, cząstki kalafiora).
Smacznego 🙂
martawkuchni.blog.pl
25/04/2013 @ 10:39
jeszcze go nie jadłam, ale słyszałam, że jest przepyszny. Twój wygląda rewelacyjnie:)
Loreta
22/04/2013 @ 10:28
oooo chętnie wyprobuję, brzmi smacznie!
Łucja
21/04/2013 @ 22:10
bardzo ciekawe smaki 🙂 nie jadłam nigdy czegoś takiego 🙂
Dorota
22/04/2013 @ 10:14
Najlepiej zrobić i sprawdzić czy smakuje ;)! Pozdrawiam :)!
Kaś
21/04/2013 @ 20:18
świetny pomysł z wersją na jogurcie
Natalia
19/04/2013 @ 16:46
Jestem bardzo ciekawa smaku 🙂
Samantha
19/04/2013 @ 10:03
Lubię bakłażana w każdym wydaniu i Twój dip przepyszny 🙂
domowacukierniaewy.b
19/04/2013 @ 09:07
Wygląda bardzo smacznie, ciekawa jestem smaku tego dipu 🙂
majka
19/04/2013 @ 06:39
Pysznie wyglada. Baklazana bardzo lubie. Baba ganoush wciaz przede mna 🙂 Przymierzam sie do zrobienia tego dipu juz od dawna i nie moge sie wziac :))
Pozdrowiena.