Szpinakowe pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem

Zielone pierogi powstały za sprawą szpinaku, ale nie wszyscy o tym muszą wiedzieć😊 Farsz na pierogi to zdrowa kasza jaglana z twarogiem i cebulką. Trochę przypomina farsz do klasycznych ruskich pierogów, ale zdecydowanie jest lżejszy i zdrowszy. W sam raz na wiosenny obiad 🥟 🥟 🥟 😊

ZIELONE CIASTO NA PIEROGI:
  • 50 g szpinaku świeżego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • szczypta soli
FARSZ Z KASZY JAGLANEJ:

Przygotować farsz zaczynając od ugotowania kaszy. Należy ją przepłukać parę razy w zimnej wodzie, a tuż przed gotowaniem przelać wrzątkiem. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 15 min. Ustawić na minimalnym ogniu i przykryć pokrywką garnek. Odstawić do wystudzenia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni. Dodać do kaszy razem z twarogiem. Przyprawić vegetą, ewentualnie pieprzem i wszystko dokładnie połączyć. Odstawić do lodówki.

Szpinak zmiksować z mlekiem na jednolity płyn. Przelać do garnuszka i podgrzać, aby był ciepły. Wlać do przesianej mąki z solą. Dolać olej i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie, sprężyste i zielone. Uformowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na ok 10 min, żeby odpoczęło. Następnie podsypując niewielką ilość mąki rozwałkować na ok 2 mm. Wycinać szklanką krążki i nakładać łyżeczką porcję schłodzonego farszu. Zlepiać brzegi i gotować w lekko osolonej wodzie ok 5 min. od momentu wypłynięcia. Podawać gorące z jogurtem naturalnym lub polać roztopionym masłem.

Więcej przypraw i dań inspirowanych naturą można znaleźć na stronie www.vegeta.pl

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.