Tarta z dynią i kozim serem

Tarta z dynia

Kocham dynię za to, że praktycznie można z jej dodatkiem przygotować wszystko i to na słodko i na wytrawnie :)! Możecie poszukać inspiracji na potrawy z dyni na blogu https://ugotujmyto.pl/potrawy-z-dyni/.I  oczywiście wszystko smakuje wyśmienicie! Ta tarta jest najlepszym przykładem…. Do słodkiej dyni dodałam aromatyczny kozi ser, czerwoną cebulę i zioła prowansalskie i wyszła przepyszna tarta jako danie na obiad czy ciepłą kolację a na zimno na pyszną przekąskę. Danie zdecydowanie warte powtórzenia 🙂 !

Tarta z dynią i kozim serem

Składniki:

Ciasto: na formę 20×30 cm

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka + 1 całe jajko do smarowania
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Masa:

  • 300 g upieczonej dyni w kawałkach
  • 1 czerwona cebula
  • 150-200 g sera koziego
  • 200 ml śmietany 36%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

1. Mąkę przesiać, dodać 2 żółtka, szczyptę soli i posiekać aż zrobi się drobna kruszonka. Następnie zagnieść krótko ciasto (w razie konieczność dodać 1-2 łyżki zimnej wody) żeby całość się połączyła, zawinąć w folię i wstawić na min 60 min do lodówki. Wyjąć i rozwałkować (najłatwiej między dwoma kawałkami folii). Wyłożyć ciastem formę, docisnąć ciasto do brzegów i ponakłuwać widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy wierzch suchym grochem lub fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 20 min. Wyjmujemy wysypujemy groch/fasolę/kulki (uwaga baaardzo gorące!) zdejmujemy papier i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut aż nabierze złocistego koloru. Wyjąć i ostudzić. (Najlepiej upiec spód dzień wcześniej).

Przygotowanie tarty z dynia Przygotowanie tarty z dynia Przygotowanie tarty z dynia Przygotowanie tarty z dynia Przygotowanie tarty z dynia Przygotowanie tarty z dynia Przygotowanie tarty z dynia Przygotowanie tarty z dynia

2. Dynię pokroić na kawałki (u mnie dynia piżmowa butternut ) Ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem, skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 50 minut -do momentu aż będzie miękka. Przestudzić i odkroić skórkę. (Najlepiej upiec dynię dzień wcześniej).

Przygotowanie tarty z dynia Przygotowanie tarty z dynia Przygotowanie tarty z dynia

3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju aż będzie miękka. Przestudzić.

Na upieczony spód tarty wyłożyć kawałki upieczonej dyni, podsmażoną cebulę i rozdrobniony ser. Posypać wszystko solą, pieprzem mielonym i ziołami prowansalskimi. Śmietanę zmieszać z jajkami i wylać na spód tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać aż masa się zetnie a wierzch będzie miał złoty kolor.

Przygotowanie tarty z dynia Przygotowanie tarty z dynia Przygotowanie tarty z dynia

Smacznego 🙂

Tarta z dynia

Tarta z dynia