Tarta z dynią i kozim serem
Kocham dynię za to, że praktycznie można z jej dodatkiem przygotować wszystko i to na słodko i na wytrawnie :)! Możecie poszukać inspiracji na potrawy z dyni na blogu https://ugotujmyto.pl/potrawy-z-dyni/.I oczywiście wszystko smakuje wyśmienicie! Ta tarta jest najlepszym przykładem…. Do słodkiej dyni dodałam aromatyczny kozi ser, czerwoną cebulę i zioła prowansalskie i wyszła przepyszna tarta jako danie na obiad czy ciepłą kolację a na zimno na pyszną przekąskę. Danie zdecydowanie warte powtórzenia 🙂 !
Tarta z dynią i kozim serem
Składniki:
Ciasto: na formę 20×30 cm
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego
- 2 żółtka + 1 całe jajko do smarowania
- 1-2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Masa:
- 300 g upieczonej dyni w kawałkach
- 1 czerwona cebula
- 150-200 g sera koziego
- 200 ml śmietany 36%
- 2 jajka
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
1. Mąkę przesiać, dodać 2 żółtka, szczyptę soli i posiekać aż zrobi się drobna kruszonka. Następnie zagnieść krótko ciasto (w razie konieczność dodać 1-2 łyżki zimnej wody) żeby całość się połączyła, zawinąć w folię i wstawić na min 60 min do lodówki. Wyjąć i rozwałkować (najłatwiej między dwoma kawałkami folii). Wyłożyć ciastem formę, docisnąć ciasto do brzegów i ponakłuwać widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy wierzch suchym grochem lub fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 20 min. Wyjmujemy wysypujemy groch/fasolę/kulki (uwaga baaardzo gorące!) zdejmujemy papier i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut aż nabierze złocistego koloru. Wyjąć i ostudzić. (Najlepiej upiec spód dzień wcześniej).
2. Dynię pokroić na kawałki (u mnie dynia piżmowa butternut ) Ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem, skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 50 minut -do momentu aż będzie miękka. Przestudzić i odkroić skórkę. (Najlepiej upiec dynię dzień wcześniej).
3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju aż będzie miękka. Przestudzić.
Na upieczony spód tarty wyłożyć kawałki upieczonej dyni, podsmażoną cebulę i rozdrobniony ser. Posypać wszystko solą, pieprzem mielonym i ziołami prowansalskimi. Śmietanę zmieszać z jajkami i wylać na spód tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać aż masa się zetnie a wierzch będzie miał złoty kolor.
Smacznego 🙂
Ania
17/10/2014 @ 21:58
jesteś kusicielem 🙂 boska tarta, szkoda że sezon na dynię zaraz minie 🙁
Witka
16/10/2014 @ 09:14
Dynia moim domownikom zawsze wydawała się dość mdła. Kozi ser może wzbogaci jej smak i wreszcie zagości ona na dobre na naszym stole 🙂 świetny przepis na chłodne dni, muszę wypróbować!
Łucja
15/10/2014 @ 22:38
Dynia i kozi ser? Nie próbowałam jeszcze takiego połączenia ale wydaje mi się że smakuje idealnie! 🙂
Marzena
15/10/2014 @ 08:22
Oj warte powtórzenia:-) Tak wygląda, że od razu chciałoby się sięgnąć po kawałęczek:-)
Marzena
15/10/2014 @ 08:20
Oj warte powtórzenia:-) Prezentuje się tak, że chciałoby się od razu sięgnąć po kawałeczek:-)
Salvador Dali
14/10/2014 @ 20:32
o kurka.. jakie pyszne.. wygląda bombowo! a co dopiero w smaku zapewne.. 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
14/10/2014 @ 12:21
Rewelacyjnie zestawione smaki, dla mnie bomba! 🙂
Magda C.
13/10/2014 @ 21:03
Cudowna tarta! Rewelacja 🙂
Amber
13/10/2014 @ 19:55
Dyniowe tarty to mój konik na jesień!
Twoja prezentuje się bardzo smakowicie.
Loreta
13/10/2014 @ 19:51
Bardzo smacznie wygląda. Koniecznie muszę ją upiec!
soulstorm-everywhere
13/10/2014 @ 17:26
wygląda rewelacyjnie! Musi być pyszne, chociaż chyba nigdy nie miałam okazji próbować sera koziego..
Pati
13/10/2014 @ 09:49
Bardzo smakowita i pyszne składniki!
Inspirowane Smakiem
13/10/2014 @ 06:01
Dynię uwielbiam, ale za kozim serem niestety nie przepadam. 🙁 Pewnie zamieniłabym go na ricottę i byłoby równie pysznie!
Ps. Gdzieś się zgubiła miniaturka tarty na głównej stronie. 😉
Pozdrawiam!
Dorota
15/10/2014 @ 16:14
Z ricottą też pysznie :)! Pozdrawiam!