- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Polędwiczka w sosie musztardowym
Delikatne mięsko polędwiczki wieprzowej w wyrazistym sosie musztardowym. Łatwe i szybkie do wykonania i bardzo lubiane. Można podać z ziemniakami lub ulubioną kaszą, u mnie z orkiszową.
Składniki
- polędwiczka wieprzowa - 1 szt.
- cebula - 1 szt.
- olej - 3 łyżki
- musztarda - 2 łyżki
- śmietanka 30% - 100 ml
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- ostra papryka mielona - 1/2 łyżeczki
- koperek - 1/2 pęczka
- suszony tymianek - 1 łyżeczka
Instrukcje
Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry i delikatnie rozciągnąć w dłoniach. Na talerzu wymieszać sól, pieprz, paprykę i suszony tymianek. Każdy plaster mięsa posypać przygotowaną mieszanką przypraw.
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć mięso z jednej strony, przewrócić na drugą, dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć chwilę, aż mięso się zrumieni a cebula nieco zmięknie. Wlać ok. 1 szklanki wody, zagotować i dusić, aż woda odparuje a mięso będzie miękkie. Dodać musztardę i śmietankę i zagotować. Kiedy sos zgęstnieje przyprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać świeżym koperkiem.
Smacznego:)
Najnowsze komentarze