Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik jest jednym z tych ciast, które każdemu zawsze smakują. Ilość możliwości i dodatków sprawia, iż serniki to jedne z najpopularniejszych ciast. Moim zdaniem są na tyle uniwersalnym wypiekiem, że każdy znajdzie coś dla siebie. Sernik z mlekiem skondensowanym to prosty i smaczny deser. Dosyć szybki w wykonaniu. Dodając mleko skondensowane do sernika nie musimy już dosładzać samego ciasta. Mleko skondensowane nadaje również pysznego, nieco karmelowego smaku samemu sernikowi. Moim zdaniem sernik z mlekiem skondensowanym to doskonała propozycja na szybki i wyjątkowy deser do popołudniowej herbaty. Ten sernik to również propozycja wyjątkowego ciasta na bardzo specjalne okazje. Polecam !
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
400 ml mleka skondensowanego
200 g czekolady karmelowej
100 g cukru
100 g herbatników
60 g budyniu waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
30 g maki pszennej
4 jajka
Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajmy partiami ser. Miksujemy. Dodajemy mleko skondensowane. Miksujemy. Dodajemy obie mąki i budyń waniliowy. Miksujemy. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dnie układamy herbatniki. Wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy około 75 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gotową polewą dekorujemy ciasto. chłodzimy w lodówce przez całą noc.
sernik, mleko skondensowane
sernik, mleko skondensowane
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj