Eklery ze smerfowym kremem

Składniki na ciasto:

370 g mąki

370 ml wody

200 g masła

6 jajek


Składniki na krem:

150 ml śmietany 36%

125 g serka Philadelphia

2 łyżki cukru pudru

niebieski barwnik spożywczy


Przygotowanie ciasta:

  1. Wodę zagotować z masłem.
  2. Do wrzątku dodać mąkę i bardzo dobrze wymieszać.
  3. Zostawić do ostudzenia.
  4. Ciasto wyrobić za pomocą haków z jajkami.

Formowanie:

Za pomocą szprycy lub maszynki z odpowiednią końcówką uformować wałeczki ciasta o średnicy 2 cm.

Pieczenie:

Piec w temperaturze 200 st. C przez 40 minut w funkcji piekarnika góra – dół.

Niebieski krem:

  1. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym.
  2. Dodać serek Philadelphia i wszystko zmiksować na gładką masę.

Dodaj komentarz