Gotowanie na parze – jak długo gotować warzywa – czas

Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów obróbki termicznej produktów. W wyniku tego procesu w produktach zostaje zdecydowanie więcej cennych dla nas wartości w porównaniu z gotowaniem w wodze czy np smażeniem.

Gotowanie na parze poleca się jako zdrową dietę szczególnie osobom chorym albo niemowlakom, które zaczynają rozszerzać dietę.

Poniżej zebrałam dla was czasy gotowania warzyw. Chciałam jednak zaznaczyć, że są to czasy orientacyjne. Zależą one bowiem od wielkości porcji warzyw, która gotujemy, ich wagi, od sposobu ich rozdrobnienia ( mniejsze kawałki gotują się szybciej). Czas gotowania to również kwestia osobistych upodobań i tego czy lubimy warzywa miękkie czy bardziej al dente.

 

 

Gotowanie na parze – jak długo gotować warzywa – czas

 

Brokuły (różyczki) świeże 15-20min, mrożone 10-15min,

Bakłażan (plastry) – 10 min,

Burak (kostka, plastry) – 25 min,

Cukinia (plastry) 5-10 min,

Dynia (kostka) – 8 min,

Fasola szparagowa – świeża 20-30 min, mrożona 15-20 min,

Kalafior (różyczki) świeże 15-20min, mrożone 10-15min

Kukurydza w kolbie – 20-25 min,

Marchew (mini lub w plasterkach) – 15 min,

Papryka (paski) – 10 min,

Szparagi – 15 min,

Szpinak liście 5 min,

Ziemniaki (kostka, plastry) – 20 minut, młode ziemniaki w mundurkach – 40 minut.