Połączenie szparagów i truskawek to od lat mój ulubiony wiosenny duet. Zaryzykuję stwierdzenie, że truskawki w takiej wytrawnej wersji smakują mi nawet bardziej niż na słodko. Kanapeczki, które dziś prezentuję, są bardzo proste w przygotowaniu, lekkie i pełne smaku. Uwielbiam przyrządzać je na podwieczorek i zajadać na tarasie. Na świeżym powietrzu smakują jeszcze lepiej :)
- Pieczywo lekkie 7 ziaren Sonko
- twarożek naturalny 200 g
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pęczek zielonych szparagów
- łyżka oliwy
- garść truskawek
- pół pęczka szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Umyte truskawki kroimy w kosteczkę i mieszamy z posiekanym drobno szczypiorkiem.
Szparagi myjemy i grillujemy na natłuszczonej oliwą patelni, doprawiamy solą, gdy nieco zmiękną.
Twarożek mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kromeczki pieczywa chrupkiego smarujemy twarożkiem.
Na wierzchu układamy po 2-3 szparagi i łyżeczkę truskawek ze szczypiorkiem.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z Sonko.
Brak komentarzy