Kurczak na ryżu — szybki i prosty przepis na danie obiadowe

przez Kasia Kowalska
kurczak na ryzu
Kilka lat temu otrzymałam przepis od znajomej rodziny na wyśmienitego kurczaka na ryżu. Okazał się to strzał w dziesiątkę, ponieważ moje dzieci do dzisiaj, kiedy tylko przygotuję te danie, są zachwycone.
Kurczak na ryżu to syta i pożywna potrawa. Ryż jest ugotowany, idealnie nasiąknięty sosem, a pałki kurczaka owinięte boczkiem chrupiące i soczyste.
Dodatkowo kurczak na ryżu to bardzo proste i szybkie w wykonaniu danie, co postaram się wam zaraz udowodnić.
Przepis na: Kurczak na ryżu
Ilość porcji - 6 sztuk
Kalorii na 100 g: 250
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia ok.:: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz. 20 min.
Składniki:

Przygotowanie kurczaka:

  • 10 sztuk pałek z kurczaka
  • 10 plastrów cienko pokrojonego w plasterki boczku

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • ½ kostki margaryny
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wegety (ja nie dodaję wcale)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 szczypta wędzonej papryki
  • 4 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)

Pozostałe składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 2-3 sztuki cebuli (posiekanej w półtalarki)
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ sztuki zielonej papryki (pokrojonej w kostkę)
  • ½ sztuki czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojonego lub przeciśniętego przez praskę)
Sposób wykonania:

Kurczak:

  • Pałki kurczaka przyprawić według własnych upodobań i odstawić na kilka minut. Przygotować 10 plasterków cienko pokrojonego boczku.

Zalewa:

  • Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę i pozostałe składniki. Mieszamy i zagotowujemy.

Przygotowanie kurczaka na ryżu:

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C (góra/dół).
    Do większego naczynia żaroodpornego (moje ma ok. 7 litrów pojemności) wsypujemy suchy ryż, posiekaną w talarki cebulę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i mieszamy.
    Owijamy pałki kurczaka w boczek i układamy ciasno na wierzchu pozostałych składników. Całość posypujemy słodką papryką i odrobiną kukurydzy, dodajemy również czosnek.
    Następnie zalewamy ciepłą zalewą, podważamy po bokach oraz w środku składniki aby mieć pewność, że zalewa wypełniła wszystkie suche szczeliny. Ilość sosu powinna być dość znaczna, sięgać mniej więcej do połowy pałek.
    Przykrywamy brytfannę i wkładamy do piekarnika na drugiej od dołu kratce. Pieczemy pod przykryciem ok. 1 h. Po upływie tego czasu można odkryć naczynie na następne 15 min. aby kurczak z boczkiem miał możliwość się lekko zapiec.
    kurczak na ryzu 01
Uwagi dodatkowe
Czas całkowitego pieczenia uzależniony będzie przede wszystkim od rodzaju ryżu, dlatego też kurczaka na ryżu pieczemy do momentu, aż zauważymy, że ryż znacznie napęczniał. W trakcie pieczenia można ponownie podważyć składniki, aby mieć pewność, że zalewa w dalszym ciągu dociera w każde miejsce. Jeżeli zostanie nam troszkę sosu można go również dodać w trakcie pieczenia.
kurczak na ryzu 02kurczak na ryzu 03kurczak na ryzu 04kurczak na ryzu 05kurczak na ryzu 06

Podobne w tym temacie

Subskrybować
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Informacje zwrotne w linii...
Zobacz wszystkie komentarze
11
0
Jeżeli ci się podobało — zostaw po sobie ślad w komentarzux