czwartek, kwietnia 09, 2020

Wielkanocna babka marmurkowa

babka,wielkanoc,przepis,ciasto,cake,babka marmurkowa


To jest kolejny przepis na moim blogu na babkę marmurkową, uwielbiam suche ciasta, więc nic w tym dziwnego. Inną odsłonę babki możecie znaleźć tutaj-KLIK


Składniki:
  • 4 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 250 g cukru kryształ
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżki kakao
Jeżeli chce się otrzymać ładne,gładkie ciasto,wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego należy zawczasu,tzn.mniej więcej na 30-40 min.przed rozpoczęciem pieczenia wyjąć z lodówki masło,jajka i mleko.


Miękkie masło, 3/4 cukru i cukier wanilinowy wrzucamy do miski i ucieramy tak długo, aż masa zrobi się biała. Nie przerywając ubijania wrzucamy po jednym żółtku, następnie na przemian wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy mleko. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej z nich wsypujemy przesiane kakao i wsypujemy resztę cukru, mieszamy. Formę na babkę (u mnie 21cm)  smarujemy olejem lub masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wkładamy na przemian ciasto jasne i ciemne, lekko mieszamy widelcem dla otrzymania marmurkowego wzoru.
Pieczemy w 170º C z termoobiegiem przez ok. 60-65 min, lub do suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Dekorujemy wedle uznania, lukrem lub polewą czekoladową.




Przepis pochodzi z kanału "Zapytaj Anię" YouTube

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger