Z Wielkanocą często kojarzy się nam babka piaskowa. W końcu słodkości to też ważny element naszego stołu 😉 Dziś mam dla Was przepis na mini babki piaskowe, które wyglądają uroczo i jednocześnie stanowią indywidualne porcje. Jeśli Wasze święta w tym roku będą w mniejszym gronie łatwiej jest też podzielić przepis i zrobić kilka mini babek zamiast jednej wielkiej, która potem najprawdopodobniej się zmarnuje. Przepis jest banalnie prosty i możecie go śmiało wykonać z dziećmi. Zobaczcie sami! 😉
Ilość porcji: 16 mini babek
Składniki:
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 160 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g masła
- 1 cytryna skórka + sok
Sposób wykonania:
- Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 165°C. W misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. W oddzielnej misce przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia.
- Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. W tym czasie do małej miseczki ścieramy skórkę (tylko żółtą część) z wyparzonej i wyszorowanej cytryny. Do skórki wyciskamy także sok z cytryny i dolewamy masło.
- Do utartych z cukrem jajek dodajemy stopniowo mąkę i maślaną miksturę. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników.
- Masę przelewamy do wysmarowanych masłem foremek i pieczemy ok. 15 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie sucha, a babki będą ładnie zrumienione.
- Jeśli chcemy zrobić jedną dużą babkę to całą masę wlewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy w takiej samej temperaturze przez 40-50 minut. Gotowe!