Domowy zakwas na żurek

1 litr przegotowanej ostudzonej wody

1 łyżeczka soli morskiej

1 szklanka mąki żytniej

2 ząbki czosnku

3 liście laurowe

4 kulki ziela angielskiego

10 ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Wodę ugotować, dodać soli i odstawić do wychłodzenia.
  2. Do wyparzonego słoja dodawać mąkę w kilku porcjach, dobrze mieszając.
  3. Dodać rozgniecione ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz.
  4. Słoik zakryć papierem (może być serwetka) i zaciągnąć gumką.
  5. Codziennie wymieszać zawartość słoika drewnianą lub plastikową łyżką.

Dzień 3: pojawia się piana, a zaczyn zaczyna powoli nabierać kwaśnego smaku. Pianę należy zebrać.


W 5 dniu zakwas jest już odpowiednio kwaśny. Należy go zakręcić i wstawić do lodówki.

Przechowywać w lodówce do 14 dni.

Więcej przepisów na obiad:

Wegański boczek

To zamiennik boczku wieprzowego, który nie ustępuje mu smakiem. Zasługą tego są odpowiednie dodatki i marynata.

Dodaj komentarz