Błyskawiczne bułki bez glutenu (z patelni)

 

bułki wpis

Składniki na 3 bułki:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 czubate łyżki  (25g) mąki z konopi,
  • 2 czubate łyżki  (20g) łupiny babki jajowatej,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

Jajka roztrzepuję, dodaję wodę oraz ocet. Mieszam. Następnie dodaję suche składniki i dokładnie łączę. Odstawiam na 10-15 minut.

Formuję 3 bułki, układam na rozgrzanej patelni z łyżką masła klarowanego, smalcu lub oleju kokosowego. Piekę pod przykryciem ok 4-5 minut, po czym odwracam (gdy bułki wyraźnie podrosną) na drugą stronę i piekę kolejne 4-5 minut, tym razem może być bez przykrycia. Podczas pieczenia warto sprawdzać czy ogień nie jest zbyt mocny, żeby bułki nie spaliły się.

Smacznego!

 

Opublikowane przez Saganek

Mam na imię Dorota i uwielbiam zdrowe jedzenie. Właściwie to w ogóle uwielbiam jedzenie :) Cały czas myślę co przygotować, co zakupić, co zjeść. Co służy czemu... co na ładną cerę, co na dobre samopoczucie, co na lepszą pamięć... itd. No, ale nie samym jedzeniem człowiek żyje. Lubię aktywność fizyczną, dobre książki i muzykę oraz czas spędzony z moją rodziną <3

Dodaj komentarz