Składniki na 3 bułki:
- 2 jajka,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżka wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 czubate łyżki (25g) mąki z konopi,
- 2 czubate łyżki (20g) łupiny babki jajowatej,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Jajka roztrzepuję, dodaję wodę oraz ocet. Mieszam. Następnie dodaję suche składniki i dokładnie łączę. Odstawiam na 10-15 minut.
Formuję 3 bułki, układam na rozgrzanej patelni z łyżką masła klarowanego, smalcu lub oleju kokosowego. Piekę pod przykryciem ok 4-5 minut, po czym odwracam (gdy bułki wyraźnie podrosną) na drugą stronę i piekę kolejne 4-5 minut, tym razem może być bez przykrycia. Podczas pieczenia warto sprawdzać czy ogień nie jest zbyt mocny, żeby bułki nie spaliły się.
Smacznego!