Chlebki Naan

Idealne kiedy są jeszcze troche ciepłe. Rwane rękoma i maczane w carry lub zwykłym maśle czosnkowym maja w sobie coś magicznego. A może sekret tkwi w jedzeniu rękoma?

IMG_1012

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 150 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 roztrzepane widelcem  jajko
  • 450 g mąki pszennej
  • Roztopione masło lub masło czosnkowe do posmarowania gotowych chlebków

Wykonanie:

  • Drożdże, cukier, mleko w temperaturze 40/50 stopni oraz jedna łyżkę mąki mieszamy w miseczce i przykrywamy ściereczką. Czekamy około 10 minut aż drożdże się spienią.
  • Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto około 10 min.
  • Wyrobione ciasto wkładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Piekarnik nastawiamy na najwyższą temperaturę – 250 stopni. Możemy użyć kamienia* do pieczenia pizzy jeżeli mamy. Jeżeli nie mamy kamienia to rozgrzewamy blache w piekarniku.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 6 kulek. Następnie każdą wałkujemy lub rozciągamy.
  • Na rozgrzanej formie układamy papier do pieczenia a na nim chlebki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 8 minut. *Na kamieniu 3 minuty z kadej strony. Upieczone chlebki smarujemy roztopionym masłem

IMG_1002

Dodaj komentarz