SCHAB FASZEROWANY Z PIEKARNIKA

Jeśli masz ochotę na „coś innego” ze schabu, to ten przepis jest dla Ciebie. Oryginalne danie na każdą okazje. Ten schab jest naprawdę rewelacyjny. Pyszny, soczysty i pełen smaków. Na pewno szybko Ci się nie znudzi. U mnie często gości na stole podczas niedzielnych rodzinnych spotkań lub od Święta. Mam nadzieje, ze i Tobie przepis ten przypadnie do gustu.

SKŁADNIKI:

  • 2 KG SCHABU W CAŁOŚCI
  • 200 G BOCZKU W PLASTRACH
  • 150 G ŻÓŁTEGO SERA
  • 3 KISZONE OGÓRKI
  • 4 DUŻE POMIDORY
  • SOL I PIEPRZ DO SMAKU
  • 1 ŁYŻECZKA MAJERANKU
  • 1 ŁYŻECZKA SŁODKIEJ PAPRYKI
  • 1 ŁYŻECZKA KOPRU WŁOSKIEGO
  • 1 ŁYŻECZKA PIEPRZU KAJEŃSKIEGO
  • ŚWIEŻY LUB SUSZONY ROZMARYN I TYMIANEK
  • 4 ZĄBKI CZOSNKU
  • *PRZYPRAWY I ICH ILOŚĆ PODANA JEST ORIENTACYJNIE. DOPRAWIAMY DO SMAKU, A PODANE PRZYPRAWY ZASTĄPIĆ MOŻNA SWOIMI ULUBIONYMI PRZYPRAWAMI.
  • 2 ŁYŻKI MUSZTARDY
  • 3 ŁYŻKI SOSU SOJOWEGO
  • 4 ŁYŻKI OLEJU
ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM

WYKONANIE:

MIĘSO UMYĆ I OSUSZYĆ. UŁOŻYĆ JE NA DESCE DO KROJENIA, STRONA Z TŁUSZCZEM DO DOŁU. NASTĘPNIE, OSTRYM NOŻEM NACIĄĆ MIĘSO W JEDNO LUB DWU CENTYMETROWE PLASTRY, ALE NIE DOCINAJĄC MIĘSA DO KOŃCA. TWORZYMY W TEN SPOSÓB COŚ W RODZAJU HARMONIJKI. PATRZ FILM.

NASTĘPNIE PRZYGOTOWAĆ MARYNATĘ. CZOSNEK OBRAĆ I PRZECISNĄĆ PRZEZ PRASKĘ. DO MISECZKI WRZUCIĆ MUSZTARDĘ, CZOSNEK, OLEJ, SOS SOJOWY, WSZYSTKIE PRZYPRAWY I ZIOŁA, I BARDZO DOBRZE WYMIESZAĆ. TAK PRZYGOTOWANA MARYNATA, DOBRZE WYSMAROWAĆ MIĘSO.

TAK PRZYGOTOWANE MIĘSO, ZAWINĄĆ W FOLIE SPOŻYWCZĄ I WŁOŻYĆ DO LODÓWKI NA KILKA GODZIN, A NAJLEPIEJ NA NOC. TUZ PRZED WYJĘCIEM MIĘSA Z LODÓWKI, SER, POMIDORY I OGÓRKI POKROIĆ W PLASTRY. ZAMARYNOWANE MIĘSO WYJĄC Z LODÓWKI I PRZEŁOŻYĆ JE NA BLACHĘ DO PIECZENIA LUB DO DUŻEGO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO Z POKRYWKA. PLASTRY SCHABU PRZEKŁADAĆ NA ZMIANĘ, PLASTRAMI BOCZKU, OGÓRKA, POMIDORA I ŻÓŁTEGO SERA.

SCHAB PIEC POD PRZYKRYCIEM, W PIEKARNIKU W TEMPERATURZE 180 ST. C. DWUKILOGRAMOWY KAWAŁEK OKOŁO 2 GODZINY I 10 MINUT. CZAS PIECZENIA ZALEŻY OD WIELKOŚCI MIĘSA I MOCY PIEKARNIKA. MIĘSO PODCZAS PIECZENIA NALEŻY SPRAWDZAĆ I ODPOWIEDNIO DOSTOSOWAĆ CZAS PIECZENIA. 25 MINUT PRZED KOŃCEM PIECZENIA, ZDJĄĆ POKRYWKĘ LUB FOLIE ALUMINIOWA I DALEJ PIEC AZ MIĘSO ŁADNIE SIĘ PODPIECZE ZRUMIENI. GOTOWY SCHAB PODAWAĆ CIEPŁY Z ULUBIONYMI DODATKAMI.

SMACZNEGO!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij