Do przygotowania potrzebujemy:
- Ser mozzarella- 100g
- Mąka migdałowa- 80g
- Kiełbaski- 12 szt
- Jajko- do posmarowania
- Musztarda- opcjonalnie
Mąkę wsypujemy do szklanej miski, na górę dajemy ser i przez 1,5 min rozpuszczamy w mikrofali.
Mieszamy razem do całkowitego połączenia się składników.
Ciasto umieszczamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkujemy na pożądaną grubość.
Ciasto kroimy w równe paski na szerokość 1-1,5 cm.
Obwijamy każdą kiełbaskę paskiem ciasta i smarujemy górę rozbełtanym jajkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 200C i pieczemy 20min lub do zbrązowienia ciasta.
Po upieczeniu wystudzamy je aby ciasto stwardniało.
– Nie polecam parówek-wysychają.
– Można wcześniej podpiec kiełbaski aby były bardziej rumiane.
-Wbite w końcówki ciasta wykałaczki utrzymają je w miejscu.
-Ciasto szybko wysycha i robi się łamliwe zalecam szybkie wykorzystanie.
Smacznego
Makro w 100g
343kcl B- 18,5g T-28,5g W-1g
Makro w porcji 49g
168 kcl B- 9g T-14g W-0,5g