Zakręcone kiełbaski

Do przygotowania potrzebujemy:

  • Ser mozzarella- 100g
  • Mąka migdałowa- 80g
  • Kiełbaski- 12 szt
  • Jajko- do posmarowania
  • Musztarda- opcjonalnie

Mąkę wsypujemy do szklanej miski, na górę dajemy ser i przez 1,5 min rozpuszczamy w mikrofali.

Mieszamy razem do całkowitego połączenia się składników.

Ciasto umieszczamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkujemy na pożądaną grubość.

Ciasto kroimy w równe paski na szerokość 1-1,5 cm.

Obwijamy każdą kiełbaskę paskiem ciasta i smarujemy górę rozbełtanym jajkiem.

Piekarnik nagrzewamy do 200C i pieczemy 20min lub do zbrązowienia ciasta.

Po upieczeniu wystudzamy je aby ciasto stwardniało.

– Nie polecam parówek-wysychają.

– Można wcześniej podpiec kiełbaski aby były bardziej rumiane.

-Wbite w końcówki ciasta wykałaczki utrzymają je w miejscu.

-Ciasto szybko wysycha i robi się łamliwe zalecam szybkie wykorzystanie.

Smacznego

Makro w 100g
343kcl B- 18,5g T-28,5g W-1g

Makro w porcji 49g
168 kcl B- 9g T-14g W-0,5g

Dodaj komentarz