Soczystego, pieczonego z cytryną, czosnkiem i ziołami dorsza podałam z ryżem doprawionym sokiem z cytryny oraz z marchewką i papryczkami jalapeño. Lubię takie lekkie obiady z nutą pikanterii i polecam Wam wypróbowanie :)
- 3 kawałki fileta z dorsza
- łyżka masła
- 2 plasterki cytryny
- gałązka rozmarynu
- gałązka tymianku
- sól i pieprz
dodatkowo:
- 100 g ryżu okrągłego Sonko
- mała marchewka
- szczypta soli
- łyżka oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- papryczka jalapeño lub chili
- świeża natka pietruszki
Rozmrożoną rybę osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Przykrywamy plasterkami masła, cytryny i ziołami.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
W tym czasie gotujemy ryż.
Odsączony mieszamy z posiekaną papryczką, startą marchewką oraz oliwą i sokiem z cytryny.
Doprawiamy solą i natką pietruszki i podajemy z upieczoną rybą.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z Sonko.
Brak komentarzy