Dorsz z grzybami w cieście

Szybkie danie z dorszem, które zapewni… efekt WOW!

  • Dorsz
  • Suszone grzyby
  • Cebula
  • Czosnek
  • Ciasto francuskie
  • Morele suszone
  • Trawa cytrynowa
  • Sól
  • Pieprz

Jak widzicie – nie podałem dokładnych proporcji. Dlaczego? Wszystko zależy od Was! Grzybów możecie dodać więcej, lub mniej – wedle upodobań. Nie bójcie się swoich decyzji w kuchni, a przepisy traktujcie jako inspirację! Zaczynamy.

Suszone grzyby gotujemy w wodzie, aż będą miękkie, następnie wywar odlewamy (przydać się może w barszczu, albo zupie grzybowej – szkoda aromatu), a grzyby drobno siekamy i podsmażamy na patelni z cebulką i czosnkiem.

Filety z dorsza kroimy w kostkę – wielkość zależy od porcji, która chcemy uzyskać. Podsmażamy chwilę na patelni, aż ryba złapie ładny kolor.

Ciasto francuskie kroimy na paski – ich szerokość powinna być większa od kawałków ryby, by można było skleić ciasto, zaś długość taka, by jedna połowa przykryła drugą.

Zaczynamy układanie! Grzyby na ciasto francuskie, na grzyby nasza ryba, na nią pokrojone suszone morele. Całość doprawiamy solą, pieprzem i trawą cytrynową (można skropić sokiem z cytryny). Ciasto zamykamy, najlepiej dobrze docisnąć widelcem. Warto nakłuć, by ciepłe powietrze mogło podczas pieczenia swobodnie się wydostać.

Pieczemy 10-15 minut (w zależności od grubości ryby) w 180 stopniach.

Ciasto francuskie można posmarować mlekiem lub rozmąconym jajkiem – gotowe danie będzie bardziej złociste.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑