Chleb pszenno żytni -przepis baza

Podstawowy przepis na chleb, który można dowolnie modyfikować. Do przygotowania zaczynu, używam zakwasu, który podawałam poprzednio.

IMG_20200208_120157a

Zaczyn
200 g mąki żytniej typ 720
250 ml ciepłej , przegotowanej wody
3 łyżki zakwasu żytniego

Składniki
100 g mąki żytniej typ 720
300 g mąki pszennej typ 750
250 ml ciepłej, przegotowanej wody
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

IMG_20200208_120132a

1. Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie mieszamy. Ja robię to robotem. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce.

2. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy do niego pozostałe składniki. Opcjonalnie możemy dosypiać dowolne ziarna.

3. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie przygotowujemy formę do pieczenia o wymiarach, mniej więcej 33 x 15 cm. Smarujemy ją olejem bądź masłem i obsypujemy dowolną mąką, bułką tartą lub otrębami.

4. Ciasto ponownie mieszamy i wkładamy do formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż wypełni ją po brzegi. Inaczej chleb popęka podczas pieczenia. Zajmuje to minimum 3 godziny w zależności od temperatury pomieszczenia.

5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230° C. Wkładamy ciasto, spryskujemy je wodą i pieczemy przez 25 minut. W tym czasie skrapiamy je co 10 minut.

6. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200° C i pieczemy kolejne 20 minut. Chleb możemy nakryć folią aluminiową, żeby skórka nie była za bardo spieczona. Ja wolę częściej spryskiwać go wodą.

7. Upieczony chleb zostawiamy do lekkiego ostygnięcia w formie, będzie go lepiej wyjąć.

IMG_20200208_120452a

Smacznego!

Dodaj komentarz