DOMOWA KONSERWA. GULASZ Z ŁOPATKI LUB KARKÓWKI.

Ten przepis na domowa konserwe to idealny przepis dla tych, którzy nie lubią kupnych. Świetny sposób na pyszne, szybkie danie dla zapracowanych, na wyjazdy, czy jako forma zapasu na gorsze czasy. Stary, wypróbowany przepis na prosty gulasz z łopatki lub karkówki. Dzięki trzykrotnej tyndalizacji, danie przetrwa długie miesiące a nawet lata. Na samym koncu, pod przepisem podaje Wam tabele z informacja jak długo należy weki gotować w zależności od wielkości słoika.

SKLADNIKI:

  • NA TRZY 1/2 LITROWE SŁOJE 2 KG KARKÓWKI LUB ŁOPATKI WIEPRZOWEJ.
  • 1 DUZA CEBULA
  • 1 ŁYŻKA SOLI
  • PIEPRZ DO SMAKU
  • DUZA ŁYŻKA MAJERANKU
  • ŁYŻKA SUSZONEGO CZOSNKU
  • ŁYŻKA SŁODKIEJ PAPRYKI
  • ŁYŻECZKA OSTREJ PAPRYKI
  • 3 LISTKI LAUROWE
  • 9 ZIAREN ZIELA ANGIELSKIEGO
  • 2 ŁYŻKI MAKI
  • 1 – 2 ŁYŻKI SMALCU

ILOŚĆ PRZYPRAW DO SMAKU.

ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM

WYKONANIE:

MIĘSO UMYĆ, OCZYŚCIĆ Z BŁONEK I POKROIĆ W KOSTKĘ. KAWAŁKI O WIELKOŚCI OKOŁO 2 CM. MIĘSO UMIEŚCIĆ W MISCE, PRZYPRAWIĆ SOLA, PIEPRZEM, MAJERANKIEM I CZOSNKIEM. MISKĘ PRZYKRYĆ FOLIA SPOŻYWCZA I ODSTAWIĆ DO LODÓWKI NA MINIMUM 2 GODZINY LUB NA NOC. KIEDY MIĘSO SIĘ ZAMARYNUJE WYJĄC Z LODÓWKI, OPRÓSZYĆ LEKKO MAKA. NA PATELNI ROZPUŚCIĆ SMALEC I USMAŻYĆ NA NIM MIĘSO. POD KONIEC SMAŻENIA DODAĆ DO MIĘSA CEBULE POKROJONA W KOSTKĘ I ZESZKLIĆ RAZEM Z MIĘSEM. KIEDY CEBULA SIĘ ZESZKLI, DO POTRAWY DODAĆ PAPRYKĘ, SŁODKA I OSTRA, DOPRAWIĆ DO SMAKU I SMAŻYĆ NASTĘPNE 5 MINUT.

SŁOIKI I DEKIELKI DOBRZE UMYĆ I WYPARZYĆ WRZĄTKIEM LUB W PIEKARNIKU. GORĄCY GULASZ NAKŁADAĆ DO JESZCZE CIEPŁYCH SŁOIKÓW. SŁOIKÓW NIE WYPEŁNIAĆ DO KOŃCA. ZOSTAWIĆ WOLNA PRZESTRZEŃ NA NA OKOŁO 1/2 CM OD GORY SŁOJA. W DUŻYM GARNKU, NA DNIE UŁOŻYĆ ŚCIERECZKĘ, NA NIEJ UŁOŻYĆ SŁOIKI. SŁOIKI ZALEWAMY CIEPŁĄ WODA I PODDAJEMY TRZYKROTNEJ PASTERYZACJI. SŁOIKI GOTUJEMY W TEMPERATURZE 100 ST. C W ODSTĘPACH 24 GODZIN

.SŁOIK DZIEŃ 1 DZIEŃ 2 DZIEŃ 3

1.5 L 120 MIN. 80 MIN. 60 MIN.

1 L 90 MIN. 60 MIN, 45 MIN

0.5 L 60 MIN. 40 MIN. 30 MIN.

KONSERWY PRZECHOWYWAĆ W CIEMNYM CHŁODNYM MIEJSCU. ZAKONSERWOWANE W TEN SPOSÓB PRZETRWAJĄ KILKA MIESIĘCY A NAWET LATA.

SERWOWAĆ PODGRZANA Z MAKARONEM, RYŻEM LUB ZIEMNIAKAMI.

SMACZNEGO!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij