KRYZYSOWA PIZZA BEZ DROŻDŻY I WYRASTANIA. TYLKO 3 SKŁADNIKI + SOL

Jeśli nie masz i nie możesz dostać drożdży, a masz ochotę na pizze , to ten przepis jest dla Ciebie. Pyszna pizza z tylko trzech składników plus sol i bez wyrastania. Szybka, tania i smaczna.

SKŁADNIKI:

  • 1 SZKLANKA MAKI PSZENNEJ + MAKA NA PODSYPANIE ( U MNIE 1/3 SZKLANKI)
  • 1 SZKLANKA JOGURTU GRECKIEGO ( MOŻE BYĆ KEFIR LUB MAŚLANKA)
  • 1 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • 1/2 ŁYŻECZKI SOLI

JEŚLI MIESZKASZ W UK, UŻYJ SELF RAISING FLOUR, NIE POTRZEBA WTEDY DODAWAĆ PROSZKU DO PIECZENIA I SOLI. PIZZE MOŻESZ ZROBIĆ TYLKO Z DWÓCH SKŁADNIKÓW.

ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM

WYKONANIE:

MAKE POŁĄCZYĆ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA ORAZ SOLA I PRZESIAĆ DO MISKI. DODAĆ JOGURT I CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ ŁYŻKA.

KIEDY SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZA, CIĄGŁE LUŹNE CIASTO WYŁOŻYĆ NA STOLNICE WYSYPANA MAKA. CIASTO WYROBIĆ REKA PODSYPUJĄC TYLE MAKI ILE ZBIERZE CIASTO. ILOŚĆ PODSYPANEJ MAKI ZALEŻY OD JEJ JAKOŚCI, LEPIEJ ROBIĆ TO POWOLI ABY CIASTO NIE WYSZŁO ZA TWARDE. GOTOWE CIASTO, ROZWAŁKOWAĆ NA PAPIERZE DO PIECZENIA, PODSYPANYM ODROBINA MAKI ( JEŚLI LUBICIE MNIEJSZE PIZZE, CIASTO MOŻNA PODZIELIĆ NA CZĘŚCI).

GRUBOŚĆ CIASTA WEDŁUG PREFERENCJI. SPOD PIZZY OBŁOŻYĆ ULUBIONYMI DODATKAMI I SOSEM, U MNIE PESTO Z BAZYLII, CEBULA, PIECZARKI, KABANOSY I SER MOZZARELLA. TO SKŁADNIKI JAKIE MAM OBECNIE W DOMU, ZAKUPY BYŁY NIEMOŻLIWE ZE WZGLĘDU NA KWARANTANNE. PIZZE PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU W TEMPERATURZE 200 ST. C. OD 15 DO 30 MINUT. CZAS PIECZENIA ZALEŻY OD GRUBOŚCI I WIELKOŚCI SPODU. MOJA PIZZE, CIENKO ROZWAŁKOWANĄ, PIEKŁAM 15 MINUT.

SMACZNEGO!
Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij