Ciasto śliwkowo-bananowe

M&B
Ciasto śliwkowo-bananowe

Właśnie rozpoczął się sezon na śliwki, więc postanowiliśmy przygotować z nich jakieś ciasto. Pomysł na ciasto śliwkowo-bananowe znaleźliśmy w książce Pascala Brodnickiego i bardzo przypadł nam on do gustu. Do świeżych węgierek wystarczyło dokupić banany, a potem tylko pokroić owoce, wsypać składniki do miski, chwilkę ucierać i po robocie. Ciasto po 10 minutach było już w piekarniku. My podzieliliśmy między siebie prace i całość była gotowa jeszcze szybciej. Śmiało można powiedzieć, że ten przepis może być naszym awaryjnym ciastem na niezapowiedziane wizyty.

Ciasto śliwkowo-bananowe – składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 20 śliwek węgierek
  • 3 banany
  • cynamon
  • szczypta soli




Przygotowanie

Roztopić masło, odstawić do wystygnięcia.

Banany obrać, pokroić w plasterki. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i wymieszać. Następnie po kolei dodawać jajka, mleko i masło. Dokładnie połączyć składniki.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć banany i śliwki, oprószyć je cynamonem i zalać ciastem.

Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzać do 180oC, piec 25-30 minut.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciasto śliwkowo-bananowe
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis