Smalec ziołowy

M&B
Smalec ziołowy

Smalec domowej roboty jest bardzo prosty do wykonania i bardzo smaczny. Zamknięty w słoiczku może długo postać w lodówce, a nasz przygotowany jesienią właśnie się skończył i czas uzupełnić zapasy. Tym razem smalec wzbogaciliśmy dodając do niego suszone śliwki oraz po łyżeczce tymianku i majeranku, przez co zyskał i smak i aromat. Przypuszczamy, że kilka słoiczków wybornego smalcu z ziołami szybko zniknie z naszej lodówki. 🙂

Smalec ziołowy – składniki
  • 1,5 kg słoniny bez skóry
  • 1 duża cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • 3 suszone śliwki węgierki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól




Wykonanie

Cebulę i jabłko obrać, pokroić na kostkę.

Słoninę bardzo drobno pokroić, a najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Całość włożyć do dużego garnka o grubym dnie, postawić na małym ogniu. Wytapiać powoli smalec, co jakiś czas zamieszać, aby słonina nie przywarła do dna. Skwarki powinny pozostać jasne, można je ostrożnie odcedzić lub zostawić, aby wzbogacały smak smalcu.

Dodać pokrojoną cebulę, po kilku minutach jabłka. Smażyć dalej na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec wsypać majeranek roztarty w dłoniach, tymianek oraz sól, całość przemieszać i wyłączyć ogień.

Lekko przestudzony smalec można rozlać do słoiczków, zakręcić i odstawić do zastygnięcia. Można go także rozlać do miseczek i kilka razy podczas zastygania przemieszać, aby dodatki nie opadły na dno.

Skwarki można także użyć do upieczenia kruchych ciasteczek.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Smalec ziołowy
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis