Chłodnik litewski

M&B
Chłodnik litewski

Chłodnik litewski lub chłodnik z botwinką to potrawa, która zawsze gości na naszych stołach, gdy tylko pojawiają się nowalijki na bazarku. Do torby pełnej botwinki, rzodkiewek, szczypiorku i koperku wystarczy dołożyć zimny kefir oraz świeże jajka i zaraz po przyjściu z zakupów można zabrać się za przygotowanie orzeźwiającej, pożywnej i chłodzącej zupy z nowalijek. Chłodnik litewski można podawać na obiad lub kolację po gorącym dniu. To także odpowiednia propozycja dla tych, którzy chcą rozpocząć wiosenne odchudzanie. 😉

Chłodnik litewski – składniki

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 litr kefiru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 ogórek
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Botwinkę opłukać i pokroić, buraczki cienko obrać, pokroić w cienkie plasterki, a te w wąskie słupki lub drobną kostkę.

Rzodkiewki, koperek, szczypiorek i ogórek umyć. Koperek i szczypiorek posiekać, rzodkiewki i ogórek pokroić w wąskie słupki lub drobną kostkę.

Do garnka wlać kefir i śmietanę. Dodać botwinkę i buraczki, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek i górek, delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Chłodnik litewski wstawić do lodówki, aby się ochłodził, a smaki się przegryzły. Podawać z połówkami jajek ugotowanych na twardo.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Chłodnik litewski
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    14 maja 2016 at 12:07

    Upałów jeszcze nie było, ale pierwsze bardzo ciepłe dni były okazją do zrobienia chłodnika ze świeżych nowalijek. Jeżeli się Pani zdecyduje na jego przygotowanie, już teraz życzymy smacznego. 🙂
    Pozdrawiamy
    Marta i Bartek

  • Kasia Tapenda

    14 maja 2016 at 10:30

    Jeszcze nie robiłam w tym sezonie chłodnika. Narobła mi Pan/Pani smaka ! 😀

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis