To jest przepis na sernik na spodzie brownie. Jeśli lubicie czekoladowe smaki, to ten spód można wykorzystać do każdego sernika. W tym przepisie do masy serowej dodałam porzeczki. Spokojnie można dorzucić owoce mrożone lub zamiast nich wykorzystać chocolate chips jak w tym przepisie.
Sernik na spodzie brownie piekłam w tortownicy o średnicy 21 cm.
Sernik na spodzie brownie
Składniki na spód
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
120 g cukru pudru
2 jajka
2 łyżki kakao
120 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Składniki na masę serową
750 g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 jajka
100 ml śmietany kremówki 30%
120 g cukru pudru
100 g porzeczek
Dodatkowo polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady
75 ml śmietany kremówki 30%
Sposób przygotowania
Przygotowanie spodu brownie – W garnuszku rozpuścić masło, dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, kakao, cukier, i na małym ogniu mieszać do momentu, kiedy składniki połączą się w jednolitą czekoladową masę. Odstawić do ostudzenia.
Do ostudzonej masy czekoladowej wbić jajka i zmiksować. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i zmiksować do momentu uzyskania jednolitej masy.
Dno formy na ciasto (średnica 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę czekoladą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut (środkowa półka, opcja pieczenia góra/dół).
Przygotowanie masy serowej – do dużej miski wbić całe jajka, dodać cukier, proszek budyniowy i zmiksować na puszystą masę. Dodawać porcjami twaróg, śmietankę, porzeczki i zmiksować do momentu połączenia się składników.
Masę serową przelać na upieczony spód brownie. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec przez 20 minut (środkowa półka, opcja pieczenia góra/dół), następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec około 70 minut.
Po upieczeniu sernika ciasto ostudzić.
Można do sernika na spodzie brownie przygotować polewę według tego przepisu.