Warzywne sajgonki

papier ryżowy z mąką z tapioki

2 marchewki

1 mała cukinia

1/2 czerwonej papryki

1 pietruszka

1/2 pora

1/2 kubka poszatkowanej białej kapusty

4 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżeczki sezamu

1 łyżeczka imbiru

sól morska, pieprz, olej roślinny


Przygotowanie warzyw:

  1. Warzywa dobrze umyć, obrać (marchew, pietruszka) i pokroić w drobne słupki.
  2. Na patelni podsmażyć na oleju roślinnym dodając ciemny sos sojowy, sezam oraz imbir.
  3. Po 10 minutach smażenia doprawić solą morską i pieprzem.

Zawijanie sajgonek:

  1. Arkusz papieru ryżowego zamoczyć w przegotowanej, ciepłej wodzie na około 30 sekund. Do tego celu najlepiej użyć dużego płaskiego talerza.
  2. Jak zrobi się miękki i przeźroczysty przełożyć na płaską powierzchnię.
  3. Na mokry i elastyczny papier nałożyć porcję warzyw i podwijając brzegi formować małe sajgonki.
  4. Podawać z pędami fasoli mung i z natką pietruszki.

Więcej przepisów na obiad:

Ciasto na pizzę

Przepis na 2 średnie pizze. Tylko kilka składników i 20 minut do wyrośnięcia idealnego ciasta.

Sos tzatziki

Ogórki zetrzeć na grubym oczku i posolić, żeby oddały wodę. Następnie dodać resztę składników i pozostawić do przegryzienia w lodówce na około 3 godziny.

Wczytywanie…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Dodaj komentarz