KURCZAK TIKKA MASALA

Czujecie zapach indyjskiej kuchni?

Tak tak , znów tam pędzimy!

Tym razem zabieram Was na jedno ze swoich ulubionych dań, a mianowicie kurczaka Tikka Masala.

Jest to tak naprawdę danie brytyjskie, oparte na kuchni indyjskiej.

Jest to rodzaj grillowanych lub smażonych filetów z kurczaka uprzednio marynowanych , podawanych w specjalnym śmietanowym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw, serwowanych na gorąco.

Obłędne!

Niesamowicie aromatyczne!

Sycące!

gwarantuję , że totalnie zakochacie się w tym smaku!

Polecam!

 

 kurczak tikka masana , chicken tikka , kuchnia indyjska , hinduska , indie , pyszny kurczak , soczysty , pyszny sos do kurczaka , ostra na slodko , tani obiad , kurczak z ryzem (2)xx 

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

MIĘSO:

* filet z kurczaka – 1 szt

* czosnek – 1 ząbek

* starty imbir – 1 łyżeczka

* oliwa – 1 łyżeczka

* papryka słodka – 1 szczypta

* garam masala – 1 łyżeczka

* chili – 1 szczypta

 

SOS:

* miękkie pomidory – 200 g

* jogurt naturalny – 3 łyżki

* cebula – 1 szt

* czerwona papryka – 1 szt

* cynamon –  szczypt

* kurkuma – 1 szczypta

* garam masala – 1 szczypta

* mielony imbir – 1 szczypta

* czosnek – 1 ząbek

* oliwa – 1 łyżka

 kurczak tikka masana , chicken tikka , kuchnia indyjska , hinduska , indie , pyszny kurczak , soczysty , pyszny sos do kurczaka , ostra na slodko , tani obiad , kurczak z ryzem xxx

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MIĘSO:

Do miski dodajemy posiekany czosnek, starty imbir, garam masalę, paprykę , chili.

Zalewamy olejem , dokładnie mieszamy i obtaczamy pokrojonego na kawałki kurczaka.

Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki – im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy.

 

SOS:

Na patelni ( a używam granitowego woka ) rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek , imbir i resztę przypraw.

Przesmażamy ok. minutkę, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i zalewamy jogurtem.

Na wolnym ogniu gotujemy ok. 7-8 minut, cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.

Po tym czasie miksujemy ( sos nie musi być kremowo gładki ).

 

CAŁOŚĆ:

Na rozgrzanej patelni przesmażamy kurczaka, zalewamy sosem i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

Podajemy gorące!

Z ryżem lub chlebkami naan.

Smacznego!

 kurczak tikka masana , chicken tikka , kuchnia indyjska , hinduska , indie , pyszny kurczak , soczysty , pyszny sos do kurczaka , ostra na slodko , tani obiad , kurczak z ryzem (3)xx

 

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Łukasz
    14 października 2014 at 07:57

    Aż czuję jak pachnie, pycha!

  • Reply
    Kurczak w pesto z mozzarellą
    14 października 2014 at 15:06

    […] prawda mięso jem niezwykle rzadko , ale jak już je przyrządzam , to staram się , by za każdym razem było […]

  • Reply
    BIRJANI Z KURCZAKA
    15 listopada 2014 at 08:38

    […] jednak to się spełni Indie zapraszam do swojej kuchni i aromatyczne potrawy goszczą na moim […]

  • Reply
    Angela
    24 stycznia 2016 at 12:49

    A czy w przepisie nie powinno być soli? Dziś zrobiłam kurczaka wg. tego przepisu, ale mam wrażenie, że powinna być dodana sól i pieprz – no i jak dla mnie więcej chilli, ale to już kwestia gustu .
    I love tikka masala <3

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress