Aromatyczny rosół wołowy to jedno z tych dań, które się gotuje dość długo. Jednak smak, aromat tej zupy potrafi nam wszystko wynagrodzić.

Rosół wołowy jest dość tłusty, jednak dzięki temu niezwykle dobrze rozgrzewa i ma niepowtarzalny smak. Rosół ten podajemy zawsze z cieniutkim makaronem – niteczki.

Zobacz także: Bulion warzywny

Składniki

  • 1kg pręgi wołowej
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1/2 selera
  • 2 cm imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • makaron do rosołu
  • ok. 3 l wody
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe

Przeczytaj również: Ryż smażony z kurczakiem w curry

Aromatyczny rosół wołowy – przepis

  1. W dużym garnku układamy pręgę wołową i zalewamy ją ok. 3 l wody. Gotujemy ok. 1,5 godziny.
  2. Do wywaru dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, imbir. Jeśli macie możliwość to „przypalcie” najpierw cebulę nad ogniem. Całość gotujemy kolejne 1,5 godziny. Mniej więcej w połowie tego czasu dodajemy sos sojowy. Sosem sojowym zastępuję sól, dzięki temu nasz rosół nabierze jeszcze bardziej charakterystycznej barwy.
  3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  4. Na talerz wykładamy makaron, zalewamy rosołem wołowym i całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zobacz jak zrobić: Potrawka z kurczaka ze szpinakiem

Aromatyczny rosół wołowy

Smacznego!