Falafel w sezamie (film)

250 g ciecierzycy

4 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki kolendry

1/2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka mięty

sezam do panierki

sól morska, pieprz

1/2 litra oleju roślinnego


Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę zamoczyć w wodzie na co najmniej 8 godzin.
  2. Namoczone ziarna ciecierzycy oraz 4 ząbki czosnku zmielić przez maszynkę do mięsa na drobnym oczku.
  3. Dodać kolendrę, kumin i miętę.
  4. Doprawić solą morską i pieprzem do smaku.
  5. Całość dobrze wymieszać.
  6. Formować niewielkie kulki z ciecierzycy.
  7. Jako panierkę wykorzystać sezam.

Smażenie:

  1. W garnku podgrzać 1/2 litra oleju roślinnego. Dobrze sprawdza się olej rzepakowy.
  2. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury (wykonać próbę na małym kawałku) smażyć maksymalnie 20 sekund.
  3. Wyciągać za pomocą metalowych szczypiec.
  4. Odkładać na papierowy ręcznik.


Więcej przepisów na obiad:

Ciasto na pizzę

Przepis na 2 średnie pizze. Tylko kilka składników i 20 minut do wyrośnięcia idealnego ciasta.

Sos tzatziki

Ogórki zetrzeć na grubym oczku i posolić, żeby oddały wodę. Następnie dodać resztę składników i pozostawić do przegryzienia w lodówce na około 3 godziny.

Wczytywanie…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Dodaj komentarz