Serniczek skyrowy

Składniki:

600 g skyru naturalnego

75 g biszkoptów bez cukru

10 g chia

2 łyżki żelatyny

2 łyżki kawy rozpuszczalne, u mnie o smaku amaretto

35 g erytrytolu

1 łyżka kakao

100 ml wódki lub nalewki orzechowej

Przygotowanie:

1 łyżkę kawy zalać ok. 1/3 szklanki wody i 50 ml wódki, wsypać żelatynę, a kiedy spęcznieje, podgrzać i mieszać do rozpuszczenia. Drugą łyżkę kawy zalać również 1/3 szklanki wody i resztą wódki i odstawić.

Erytrytol zmielić, np w młynku do kawy. Skyr zmiksować z pudrem z erytrytolu i ziarnami chia, a następnie z wystudzoną żelatyną. Biszkopty namaczać w kawie z alkoholem. Na dno keksówki wyłożonej folią spożywczą wylać 1/3 masy, ułożyć namoczone biszkopty i posypać kakao. Ułożyć jeszcze 2 takie warstwy i całość wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂

Serniczek ze skyru


Smaczne! A Nie Tuczy :)

5 uwag do wpisu “Serniczek skyrowy

Dodaj komentarz