Biało-czarna chwila rozkoszy w ustach. Kremowy, delikatny sernik, w którym zatopione zostały chrupiące, obłędnie czekoladowe ciasteczka.
Pomysł na ciasto pochodzi z bloga Moje Wypieki
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie SPÓD CIASTA
- Wyjmij z ciastek nadzienie i odłóż je na czas przygotowania spodu ciasta. Ciasteczka wrzuć do misy malaksera i zmiksuj dość mocno, dodaj masło a następnie miksuj, aż powstanie gładka masa ciasteczkowa.
- Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 23 cm.
- Wysyp ciasteczka na papier do pieczenia. Wyrównaj masę i dociśnij ją do dna formy.
- Wstaw do lodówki na pół godziny.
Składniki
- 150 g ciasteczek Oreo lub innych ulubionych typu markizy
- 50 g roztopionego masła
Wykonanie
- Wyjmij wszystkie składniki składniki z lodówki na około 20 minut przed przygotowaniem, żeby podczas miksowania były w temperaturze pokojowej.
- Jedno opakowanie ciastek odłóż do dekoracji. Ciasteczka z drugiego opakowania połam na kawałki – na połówki lub ćwiartki.
- Włóż twaróg, śmietanę kremówkę, nadzienie z ciastek, cukier, jajka, żółtka,wanilię, po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz ciasteczek.
- Wszystkie składniki zmiksuj do połączenia na gładką masę.
- Przelej masę serową na spód ciasta. Powciskaj w nią kawałki ciasteczek Oreo, tak, żeby je trochę utopić w masie.
- Wstaw po piekarnika rozgrzanego do temperatury 150ºC na około 50 – 60 minut. Sernik będzie gotowy, gdy jego wierch będzie sprężysty.
- Uchyl lekko piekarnik i zostaw w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
- Ułóż na wierzchu połówki ciastek.
- Potem wstaw sernik do lodówki na około 12 godzin.
Składniki MASA SEROWA
- 800 g zmielonego twarogu półtłustego lub tłustego (ewentualnie serka typu philadelphia)
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- nadzienie z ciasteczek
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- ziarenka wanilii z połowy laski z wanilii (ewentualnie opakowanie cukru waniliowego)
- 2 opakowania ciastek Oreo ok. 150 g, połamanych na połowę lub na ćwiartki