Witamina U: kapusta i jabłko

1 kg białej kapusty
1 kg jabłek gat. Champion

 

dodatkowo:

1 cytryna

Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku.


Przygotowanie:

Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem cytryny, którą wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Kapustę odcedzić dobrze z wody i pokroić na odpowiednie kawałki wraz z głąbem. Cytrynę obrać ze skóry.
 
Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce.
 

Wyciskanie soku:
 
Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na kapuście. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.
 
 
Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.
 

Smak:
 
Z wyciśniętych składników otrzymujemy jasno beżowy sok. Jabłka z gatunku Champion zagęszczają jego konsystencję. W smaku wyczuwalna jest zdecydowanie kapusta, a dodatek cytryny przełamuje jej ostry smak. Należy pospieszyć się z jego konsumpcją, ponieważ kapusta szybko nabiera ostrego smaku, który może zdominować całą kompozycję.
 

Picie soku z kapusty w naturalny sposób podnosi odporność organizmu i oczyszcza go z toksyn. Kapusta zawiera rzadko występującą witaminę U, która wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego, jak wrzody żołądka czy dwunastnicy oraz wiele innych. Poza tym w kapuście znajdziemy kompleks witamin A, E, K, C, P, B1, B2, B3, B6.
 

 

źródła:
Sok z kapusty – dziecisawazne.pl
Jak działa witamina U – realbody.pl


Więcej przepisów na soki wyciskane:

Czerwona kapusta i jabłko

Sok z czerwonej kapusty oczyszcza organizm z wszelkiego rodzaju toksyn. Czerwona kapusta jest praktycznie niewyczuwalna za sprawą słodkich jabłek.

Sulforafan: jarmuż, cytryna, jabłko

4 jabłka gat. Ligol (ok. 1kg) 6 dużych liści zielonego jarmużu 1 cytryna Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 0,5 litra soku. Przygotowanie: Jabłka dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem cytryny, którą wystarczy porządnie umyć pod bieżącą wodą. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Cytrynę…

Green power

Kapusta, Brokuł, Gruszka, Szpinak, Szparagi, Kalarepa 1/2 brokuła 1 kg białej młodej kapusta 2 duże gruszki 4 zielone szparagi szpinak (1 duża garść) 1 kalarepa Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Brokuł i kapustę odcedzić…

Dodaj komentarz