Chruściki bez smalcu

1/2 litra oleju roślinnego

300 g mąki

200 ml śmietany 30%

80 g cukru

30 g masła

3 żółtka

10 ml spirytusu 96%

Przygotowanie ciasta:

  1. Wyrobić ciasto z podanych składników.
  2. Pozostawić je w lodówce na co najmniej 60 minut.

Formowanie:

  1. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, podsypując w razie potrzeby mąką.
  2. Za pomocą noża (może być nóż do pizzy) uformować paski z nacięciem po środku.
  1. Ciasto przewinąć przez środek, tworząc charakterystyczne kokardki.

Smażenie:

  1. W głębokim garnku rozgrzać 1/2 litra oleju roślinnego.
  2. Kiedy olej osiągnie temperaturę około 200 st. C smażyć chruściki po 4 sztuki. Kiedy nie posiadamy termometru, można wykonać próbę na małym kawałku ciasta.
  3. Proces odbywa się bardzo szybko, także smażenie na jednej i drugiej stronie zajmuje około 20-30 sekund.
  4. Za pomocą szczypiec wyjąć chruściki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Do dekorowania można użyć cukru pudru, przesypując go przez małe sitko.

Chruściki lub jak kto woli, faworki wykonane zostały bez wykorzystania smalcu wieprzowego. Niewielka jest także ilość cukru. Dzięki temu są lżejsze i w stopniu minimalnym obciążają naszą wątrobę. A po smażeniu, nie unosi się po domu przez kilka dni, woń przypalonego smalcu.

Więcej przepisów na słodko:

Masa z białego maku

Smak, ilość ulubionych dodatków oraz poziom słodkości jesteśmy w stanie dostosować do własnych potrzeb. Jednak przygotowanie masy zajmuje zdecydowanie więcej czasu niż zakup gotowego produktu.

Babka cytrynowa

Prosta w wykonaniu babka cytrynowa. Czas wykonania z pieczeniem 1,5 h.

Babka Panettone

Tradycyjna włoska babka pieczona w tradycyjnej polskiej formie. Prosty przepis do wykonania w 30 minut + pieczenie 40 minut.

Brownie jaglane z czerwonej fasoli

Domowe brownie bez mąki, jajek i dodatku innych alergenów. Odpowiednio wilgotne, proste i zdrowe, zaskoczy Was głębokim i wyraźnym smakiem.

Wczytywanie…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Dodaj komentarz