Tradycyjny sernik wiedeński to sernik bez kruchego spodu.  Uważam, że im więcej sera w serniku tym lepiej, więc jest to jedno z moich ulubionych ciast.

Sernik możecie przygotować z dowolną polewą na przykład lukrem waniliowym, polewą czekoladową, albo po prostu posypać cukrem pudrem. Będzie również pyszny bez niczego.

Składniki

  • 1 kg sera na sernik
  • 8 jajek
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • starta skórka z jednego pomarańczy
  • 3 łyżki mąki

Tradycyjny sernik wiedeński – przepis

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy z cukrem.
  2. W misce ucieramy masło, dodając stopniowo żółtka.
  3. Następnie dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową i miksujemy do połączenia się składników.
  4. W drugiem misce ubijamy białka na sztywną pianę.
  5. Pianę dodajemy do utartego masła z żółtkami. Dokładnie, ale bardzo delikatnie mieszamy. Pamiętajcie nigdy nie róbcie tego na odwrót, bo ciasto opadanie. Masę dodajemy do sera i mieszamy.
  6. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 26 cm).
  7. Ciasto pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 st. C. Na dno piekarnika warto wstawić naczynie z wodą, aby parowała ona podczas pieczenia.
  8. Po upieczeniu zostawiamy ciasto jeszcze na ok. 10-15 minut w piekarniku, aby zbyt duża różnica temperatur nie spowodowała, że nam ono opadnie.

Smacznego!