Udon z wędzonym tofu i warzywami w sosie teryiaki.
Ostatnio staram sie jeść mniej mięsa, staram się, bo szczerze trudno mi to idzie. Od czegoś trzeba zacząć. Tofu lubię, wędzonego jeszcze nie jadłam, więc jak je w Lidlu zobaczyłam to kupiłam i przyszłam, położyłam na stole. Chwila przeglądu co jest z warzyw w domu i do roboty. Do tego makaron udon i jedziemy.
Ten obiad był przygotowany dla dwóch osób i naprawdę połowa takiej porcji jest wystarczająca i wypełniająca : )
Udon z wędzonym tofu i warzywami w sosie teryiaki
- opakowanie tofu wędzonego + 4 łyżki sosu sojowego + 1 cm startego imbiru + 2 plasterki papryki chilli
- 2 nieduże cebule
- 1 duży pak choi ( nie masz ? zamień na kapustę pekińską )
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie makaronu udon
- 4 łyżki sosu teryiaki
- 1/2 czerwona papryka
- 1 łyżka soku z limonki
- olej
- świeżo mielony pieprz
Tofu kroimy w kosteczkę przekładamy do miski i zalewamy sosem sojowym wraz ze strartym imbirem oraz dodajemy plasterki chili. Odstawiamy .
Obieramy czosnek i kroimy w plasterki, pak choja kroimy w plasterki, papryke w kostkę, cebulę w kostkę.
Udon gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy na nim czosnek wraz z cebulą, po chwili dodajemy całą zawartość miseczki z tofu, podsmażamy tofu. Po chwili dodajemy paprykę oraz pak choja, dodajemy sos teryiaki. Podduszamy wszystko, na koniec doprawiamy sokiem z limonki. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy czałość.
A gdy zapakujemy do pudełeczka doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego !