stycznia 15, 2020

Batoniki czekoladowo-orzechowe

Lubicie batony orzechowe?
Ja uwielbiam!
A jak jeszcze maj膮 dodatek czekolady, to ju偶 jestem niemal w raju 馃槏

Niestety sk艂ad batonik贸w, kt贸re mo偶emy kupi膰 w sklepie z rajem nie ja ju偶 nic wsp贸lnego. Bo czy naprawd臋 potrzebujemy a偶 tyle cukru? Syropu glukozowo-fruktozowego? A mo偶e oleju palmowego?
Moim zdaniem bez tych dodatk贸w spokojnie mo偶emy si臋 obej艣膰 - a z pewno艣ci膮 nasze zdrowie tylko na tym zyska.

Co wi臋c zrobi膰, gdy mamy ochot臋 na batonika? Odpowied藕 jest prosta - mo偶emy bardzo 艂atwo przygotowa膰 go sobie w domu 馃槈

Batoniki czekoladowo-orzechowe - przepis na 10 porcji

Do przygotowania batonik贸w b臋dziesz potrzebowa膰:
  • szklank臋 mas艂a orzechowego,
  • 10 daktyli,
  • szklank臋 orzech贸w w艂oskich + gar艣膰 do dekoracji,
  • p贸艂 szklanki orzeszk贸w ziemnych + gar艣膰 do dekoracji,
  • 70g gorzkiej czekolady,
  • 50ml napoju migda艂owego,

1. P贸艂 szklanki mas艂a orzechowego zmiksuj z daktylami.
2. Do masy dodaj posiekane orzechy i zmiksuj na g艂adk膮 mas臋.
3. Orzechowo-daktylow膮 mas臋 prze艂贸偶 do ma艂ej prostok膮tnej formy, przykryj foli膮 spo偶ywcz膮 i doci艣nij czym艣 ci臋偶kim, po czym wstaw do lod贸wki, na oko艂o godzin臋.
4. W k膮pieli wodnej rozpu艣膰 czekolad臋, dodaj p贸艂 szklanki mas艂a orzechowego i nap贸j migda艂owy, dok艂adnie wymieszaj, po czym wylej na sch艂odzon膮 wcze艣niej mas臋 orzechowo-daktylow膮.
5. Gotow膮 mas臋 posyp posiekanymi orzechami i wstaw do lod贸wki do st臋偶enia.

Batoniki s膮 przepyszne. Ich jedynym minusem jest to, 偶e trzeba wykaza膰 si臋 naprawd臋 siln膮 wol膮, aby nie zje艣膰 wszystkich na raz 馃槃
Pami臋tajcie jednak, 偶e orzechy zawieraj膮 do艣膰 du偶膮 ilo艣膰 t艂uszczu, batoniki b臋d膮 wi臋c kaloryczne.
Przy okazji s膮 te偶 jednak bardzo syte, my艣l臋 wi臋c, 偶e jak zjecie jednego batonika w zupe艂no艣ci Wam wystarczy 馃槈


Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger