1-2-3: Grejpfrut Burak Kurkuma

1 grejpfrut

2 średnie buraki

3 cm świeżej kurkumy


Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie umyć. Grejpfruta obrać ze skóry i pokroić na 4 części. Buraka pokroić razem ze skórą w trójkątne kawałki. Wyciskarka pozioma lepiej sobie radzi z taką formą twardych warzyw. Kurkumę wyciskamy w całości.

Wyciskanie:

Rozpoczynamy od grejpfruta, następnie kurkuma i buraki. Nadmiar piany należy po wyciśnięciu zebrać, chyba, że komuś to nie przeszkadza.


Smak i wartości odżywcze:

Sok ma wyraźnie gorzki smak za sprawą grejpfruta, a w zasadzie narynginy. Może to zniechęcić wiele osób do jego spróbowania. Jednak zestaw grejpfrut – burak – kurkuma doskonale uszczelnia nasz organizm w okresie zimowym i dlatego warto go włączyć do swojej diety.

Zawiera on przede wszystkim: likopen, ß-karoten, witaminy A, B, C, betaninę, kwas foliowy, pierwiastki: bor, chlor, cez, cynk, fluor, fosfor, kobalt, lit, magnez, mangan, molibden, miedź, potas, rubid, sód, wapń i żelazo. Ponadto zawarta w kurkumie kurkumina działa wzmacniająco i uodparnia nasz organizm, obniża poziom cukru we krwi oraz stymuluje pracę mózgu.


Musimy pamiętać, że picie takiego soku nie może być połączone ze stosowaniem leków metabolizowanych, ponieważ zawarte w nim enzymy wątrobowe wykluczają jego działanie.


Więcej przepisów na soki wyciskane:

Masa z białego maku

Smak, ilość ulubionych dodatków oraz poziom słodkości jesteśmy w stanie dostosować do własnych potrzeb. Jednak przygotowanie masy zajmuje zdecydowanie więcej czasu niż zakup gotowego produktu.

Czerwona kapusta i jabłko

Sok z czerwonej kapusty oczyszcza organizm z wszelkiego rodzaju toksyn. Czerwona kapusta jest praktycznie niewyczuwalna za sprawą słodkich jabłek.

Wczytywanie…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Dodaj komentarz