BEZGLUTENOWE TIRAMISU

Tiramisu – włoski deser, który chyba wszyscy uwielbiają!

Zainspirowana współpracą z moją ulubioną, bezglutenową marką Schär przygotowałam dla Was przepis prawdziwe, włoskie tiramisu, ale w wersji bezglutenowej.

Można przygotować w tradycyjnej formie – czyli w większym naczyniu, albo w wersji “słoiczkowej” – dla każdego osobna porcja.

Kremowa, serowa masa, biszkopty zanurzone w aromatycznej kawie, delikatny posmak marsali i ciemne kakao – czego chcieć więcej?!

Chyba tylko dokładki ciacha i filiżanki dobrej kawy!

Do przepisu użyłam bezglutenowych biszkoptów Savoiardi Schär w formie “kocich języczków”.

SKŁADNIKI:

* żółtka – 6 szt

* białko – 3 szt

* drobny cukier – 160 g

* mascarpone – 500 g

* bezglutenowe biszkopty Savoiardi Schär – 250 g

DO NASĄCZENIA:

* napar kawowy – 300 ml po zaparzeniu

* wino Marsala – 60 ml

DO POSYPANIA:

* gorzkie kakao

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kawę zaparzamy, studzimy, przecedzamy, dodajemy Marsalę.

Wyparzamy jajka, oddzielamy żółtka od białek.

Do żółtek dodajemy ok. 2/3 cukru, ucieramy na puch.

Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec resztę cukru.

Żółtka łączymy z mascarpone – nie ubijamy mikserem, łączymy łyżką.

Do masy dodajemy ubite białka i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Biszkopty namaczamy pojedynczo ( nie może za bardzo namoknąć! ), układamy warstwę, nakładamy porcję kremu, rozprowadzamy.

Układamy kolejną warstwę biszkoptów i kolejną warstwę kremu.

Powtarzamy do wykończenia składników.

Wkładamy na noc do lodówki.

Przed podaniem posypujemy sporą ilością kakao!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress