Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Wafelki z masą kawową

Okres świąteczno - noworoczny za nami. Właśnie rozpoczął się karnawał. W tym niezwykłym czasie mamy czas na tworzenie i poznawanie nowych smaków. Moja propozycja na dobry początek karnawału to wafelki z masą kawową. Jestem tym typem osoby, który uwielbia kawę w deserach, ale nie lubi jej pić. Wafelki z masą kawową to doskonała propozycja na szybki i łatwy deser, który możemy przygotować z naszymi dziećmi lub gośćmi. Ten deser w moim domu jest zawsze przygotowywany w momencie nagłego przyjazdu niezapowiedzianych gości. Wafelki z masą kawową nie tylko są smaczne i aromatyczne, ale również wyjątkowo szybkie w przygotowaniu. Dzięki temu nie spędzamy mnóstwa czasu w kuchni. Polecam!
Składniki:
300 g mleka w proszku
300 g wafli kwadratowych
200 g śmietany 12%
125 g masła
125 g cukru
50 ml mleka
20 g kawy rozpuszczalnej
Masło, ciepła śmietanę, cukier i mleko mieszam razem i rozpuszczam. Do rozpuszczonych składników dodaje kawę. Mieszam do momentu rozpuszczenia. Studzę. Do wystudzonej masy dodaje mleko w proszku. Mieszam. Cztery wafle przekładam masą kawową. Postępuje tak do momentu skończenia się wafli i masy. Gotowe wafle umieszczam na 12 godzin w lodówce. Po 12 godzinach wafle są gotowe. Dowolnie dekoruję.
wafle, wafle z masą, wafle z masą kawową
wafle, wafle z masą, kawa, wafle z masą kawową
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj