Rogaliki z kapustą i wędzoną śliwką | Mienta blog
Przekąski, Świąteczne

Rogaliki z kapustą i wędzoną śliwką

Półkruche ciasto drożdżowe należy do moich ulubionych baz do słonych, wytrawnych przekąsek. Kapuśniaczki z tego przepisu piekę od lat w formie ślimaczków lub rogalików. Podaje je na święta do barszczu grzybowego lub jako imprezową przekąskę do piwa. Polecam :)

rogaliki z kapusta i wedzona sliwka 1 - Rogaliki z kapustą i wędzoną śliwkąrogaliki z kapusta i wedzona sliwka 3 - Rogaliki z kapustą i wędzoną śliwką

ciasto:

  • 370 g mąki pszennej
  • 3 łyżki maślanki
  • 35 g świeżych drożdży
  • 90 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko

farsz:

  • 0/5 kg kiszonej kapusty bez konserwantów
  • cebula czosnkowa
  • łyżka masła klarowanego
  • 8 sztuk suszonych wędzonych śliwek
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 150 ml wody
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka musztardy dijon
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 0/5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0/5 łyżeczki majeranku
  • 0/5 łyżeczki lubczyku
  • 0/5 łyżeczki pieprzu mielonego

dodatkowo:

  • białko do posmarowania rogalików

rogaliki z kapusta i wedzona sliwka 5 - Rogaliki z kapustą i wędzoną śliwką

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem.

Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej!) i zalewamy wodą.

Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając.

Następnie dodajemy posiekane śliwki, wino, przecier, musztardę i przyprawy.

Gotujemy kolejną godzinę, w razie potrzeby podlewając wodą.

Mieszamy od czasu do czasu.

Gdy kapusta zmięknie, a woda odparuje, odstawiamy ją do wystudzenia.

Mąkę przesiewamy. Jajko, żółtka, maślankę i drożdże dokładnie mieszamy. Dolewamy do mąki oraz dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Po tym czasie dzielimy na 3 części.

Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki.

Za pomocą radełka dzielimy na 8 trójkątów (kroimy jak pizzę).

Na szerszym końcu każdego kawałeczka układamy po łyżeczce nadzienia.

Kapuśniaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Smarujemy je białkiem i pieczemy około 30 minut w 190 stopniach.

Smacznego :)

rogaliki z kapusta i wedzona sliwka 2 - Rogaliki z kapustą i wędzoną śliwkąrogaliki z kapusta i wedzona sliwka 4 - Rogaliki z kapustą i wędzoną śliwką

 

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

2 komentarze

  • Skomentuj Delektujemy 15/01/2020 at 11:21

    Diano, Twoje zdjęcia potraw są tak cudowne, że nie można oderwać wzroku. ; )

    • Skomentuj Mienta 15/01/2020 at 21:18

      Dziękuję, bardzo mi miło :)

    Komentuj